Lutko_moja_lutkice

Izložbe lutaka na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Izložba „Poljske pozorišne lutke“ deo je ovogodišnjeg programa kroz koji Festival predstavlja poljsko lutkarstvo i nastala je u saradnji sa Arheološkim i etnografskim muzejom iz Lođa (Poljska). Izložbu će 20. maja u 19 sati u Otvorenom univerzitetu u Subotici otvoriti ambasador Republike Poljske u Srbiji njegova ekselencija Anžej Jasionovski (H.E. Mr. Andrzej Edward Jasionowski), a izložba će biti otvorena za Subotičane i posetioce Festivala do 27. maja 2012. godine.

Čitavu galeriju majstorstva poljskih lutkara, od 28. maja do 10. juna, imaće priliku da vide i Novosađani, u Pozorištu mladih u Novom Sadu, a od 11. do 24. juna u Ustanovi kulture Palilula, izložba će biti otvorena u Beogradu. Tokom leta, izložbu će imati priliku da vide i Slovenci – od 1. do 30. jula u Narodnom muzeju Slovenije, u Ljubljani i od 1. do 30. avgusta u Vetrinjskom dvorecu, u Mariboru. Od 4. do 9. septembra, izložba će biti postavljena, u okviru 45. Međunarodnog festivala kazališta lutaka (PIF), u Galeriji Forum, u Zagrebu.

Odeljenje za pozorište lutaka Arheološkog i etnografskog muzeja u Lođu, osnovano je 1980. godine na inicijativu poljskog centra UNIMA-e – Polunime, a uz podršku teatrologa i muzeologa iz Lođa. Ova inicijativa pokrenuta je nedugo nakon uspeha poljskih lutkarskih dizajnera na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i prostora i to sa ciljem prikupljanja i zaštite vrednih predmeta koji su nastali u poljskim pozorištima lutaka: lutaka, scenografije, pozorišnog dizajna, plakata, svih vrsta knjižica, fotografija i ostale arhivske građe.

Povezana vest:  Predstavljen projekat zgrade Beogradske filharmonije

Izložba „Poljske pozorišne lutke“ prikazuje radove izuzetnih poljskih dizajnera koji su oblikovali sliku pozorišta lutaka u Poljskoj tokom poslednjih pedeset godina.

Izložba „Festivalski plakat“ koja je nastala u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti iz Beograda biće otvorena od 21. do 27. maja na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

Izložba “Festivalski plakat 2012” prikazuje dela studenata četvrte godine studijski program Dizajn, modul Grafički dizajn koji na predmetu Plakat uz mentorsko vođstvo profesora Zdravka Mićanovića svake godine kao prvi zadatak u sklopu predviđenog programa rade plakate za konkretnu manifestaciju. I ove godine je to Međunarodni festival pozorišta za decu, a  ovoga puta ćemo videti raove studenata Nikole Rakića, Sanje Kusturice,  Meri Ivanovske, Tamare Jovanović, Ivane Stojković, Tijane Smiljković, Nevene Živić, Dragiše Trojančevića i Darije Baste.

U okviru autorske izložbe lutaka Marije Malbaš „Ljubav je tu“ koja će biti otvorena od 21. do 27. maja u Gradskoj biblioteci u Subotici (Dečije odeljenje), biće izložene lutke različitih likovnih stilova i tehnoloških tipova: ginjoli, javajke sa kratkim campuritom, kombinovani stil, govorni ginjoli… Sve lutke rađene su za izložbu i nisu do sada igrale u predstavama. Svaku od njih prati neka priča uz koju je nastala.

Povezana vest:  Muzičko - scenski spektakl “Pepeljuga” sa glasom Sare Jo 25. decembra u Sava centru

Izložbe „Lutke2 (Lutke na kvadrat)“ autora Ivana Špoljareca iz Zagreba biće otvorena od 20. do 27. maja u Gradskoj biblioteci u Subotici (Američki kutak) i predstavlja prikaz odabranih portreta lutaka koje su tokom proteklih godina gostovale na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka (PIF) u Zagrebu, bilo kao „glumci” u predstavama ili kao eksponati (artefakti) na izložbama. Živopisni likovi lutaka u kvadratnim okvirima velikog formata „rođeni” su i rađeni u raznim tehnikama, u raznim delovima sveta, u različitim kulturama i vremenima. Oni su mnogo više od pojedinačnih lutaka, jer sadrže i sva obeležja svog kulturološkog i lutkarskog miljea, zato su oni zaista „lutke na kvadrat”. Izložba ujedno pruža uvid u sveobuhvatnost i važnosti PIF-a kao mesta susreta i  istinskog (su)života lutaka, lutkara i njihove očarane publike iz celoga sveta.

Autor izložbe, Ivan Špoljarec iz Zagreba, od 1977. godine zaposlen je u Međunarodnom centru za usluge u kulturi, gde i danas radi kao jedan od organizatora Međunarodnog festivala kazališta lutaka (PIF). Glumio je u lutkarskim predstavama, autor je brojnih izložbi fotografija, te foto-monografije „Pupoj vive“ (Lutke uživo), objavljene povodom 40-godišnjice PIF-a. Ova izložba prvi put je prikazana septembra 2011. godine u Zagrebu.

Povezana vest:  Oproštaj od Marka Nikolića na Velikoj sceni NP

Izložba „Lutko moja, lutkice“ Malog lutkarskog pozorišta Kelebija biće otvorena od 21. do 27. maja u Gradskoj biblioteci u Subotici (Američki kutak) i predstavlja presek višegodišnjeg rada MALUPKE (Malo lutkarsko pozorište Kelebija), zapravo lutkarske sekcije u OŠ „Sečenji Ištvan“iz Subotice. Sekcija je nastala tokom rada na času srpskog jezika 2005. godine, a u okviru sekcije je pokrenuta i lutkarska radionica. Prvi izlazak u javnost bio je sa predstavom “Smoganin poraz” u okviru akcije „Humani Mikulaš“ za decu bez roditeljskog staranja u Domu Kolevka Subotica, 2006. godine. Od tada ova sekcija redovno učestvuje na regionalnim i međunarodnim smotrama lutkarstva FLUOŠ (Festival lutkarstva osnovnih škola) gde su osvojili više nagrada za svoje predstave. Na 17. Međunarodnom festivalu dečjih pozorištava u Subotici, u maju 2010. godine, predstava  „Kapetan Džon Piplfoks“ učestvovala je u propratnoj manifestaciji. Sve dobijene nagrade donele su ideju da se petogodišnjica rada obeleži izložbom lutaka kako bi se široj javnosti prikazao rad ovog Pozorišta.