Igudesman_i_Jo_2

Igudesman i Jo, majstori komedije i klasične muzike, 13. septembra nastupaju na Kolarcu

Igudesman i Jo, proslavljeni muzički virtuozi i majstori komedije, nastupiće  13. septembra u dvorani Kolarčeve zadužbine sa koncertom “A Little Nightmare Music” koji  klasičnu muziku na veoma komičan način približava publici. Dovoljno je samo pogledati deo njihovih nastupa na YouTube strani igudesmanandjoo. Ulaznice za ovaj originalan koncert mogu se nabaviti na biletarnici  Kolarca po cenama  od 1900 do 2500 dinara.  Organizator je koncertna agencija My Way.

Aleksej Igudesman i Hjung Ki Jo (Aleksey Igudesman, Hyung-ki Joo) su klasični muzičari koji su osvojili svet svojim jedinstvenim i urnebesnim predstavama koje spajaju komediju s klasičnom muzikom i popularnom kulturom. Njihovi  nastupi su do sada pregledani više od 28 miliona puta na stranici YouTube, a u mnogim zemljama su nastupali uživo na televiziji. Podjednako su spremni za nastupe u koncertnim salama kao i na stadionima, pred 18.000 ljudi, a zajednički san im je da  klasičnu muziku učine dostupnom široj i mlađoj publici.

Neke od najvećih zvezda klasične muzike, kao što su Emanuel Ax, Joshua Bell, Janine Jansen, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Viktoria Mullova i Julian Rachlin, pridružile su im se u otkačenim muzičkim skečevima; Aleksej i Hjung Ki su u više navrata za UNICEF sarađivali i sa glumcima Džonom Malkovičem i nekadašnjim Džejmsom Bondom – Rodžerom Murom.

Pored turneja na kojima sa simfonijskim orkestrima izvode “A Little Nightmare Music“ i “A Big Nightmare Music “,  na akademijama i muzičkim školama širom sveta vode radionice „8 do 88 – muzičko obrazovanje za decu svih uzrasta“, na kojima polaznici stiču samopouzdanje i inspiraciju za sopstvena muzička putovanja.

Povezana vest:  Počela prodaja ulaznica za 13. Noć muzeja

Igudesman i  Jo nastupili su u nekoliko filmova, među kojima je i njihov mockumentary (lažni dokumentarac) – Everything You Always Wanted to Know About Classical Music / Sve što ste ikada želeli da znate o klasičnoj muzici.

U 2011. godini, u bečkom Koncerthausu, Igudesman i Jo, uz pomoć stotinu violinista sa svih strana sveta, postavili su svetski rekord u najvećem broju „plešućih violinista“ koji zajedno nastupaju na istoj pozornici. Duo je osmislio i producirao postavljanje takvog rekorda u svrhu pomoći UNICEF-u.

ALEKSEY IGUDESMAN

Aleksej Igudesman rodio se u Lenjingradu u veoma ranom uzrastu. Nikada nije pobedio na nekom takmičenju, uglavnom zato što se ni na jedno nije prijavio. Tokom studija na prestižnoj školi Jehudija Menjuhina pročitao je sve drame Bernarda Šoa, Oskara Vajlda i Antona Čehova, što nije poboljšalo njegovo sviranje violine, ali mu je dalo blesavu ideju da je superioran nad kolegama koji su manje intelektualno nastrojeni, ali više vežbaju. Nakon studija u klasi Borisa Kušnira na Bečkome konzervatorijumu i nakon što mu je mnogo ljudi mnogo puta reklo da su prilično zabrinuti za njegovu budućnost, započeo je uspešnu karijeru koja uključuje sviranje, komponovanje, pisanje aranžmana, snimanje nosača zvuka za diskografsku kuću BMG i rad u Holivudu sa dobitnikom Oskara Hansom Cimerom.

Igudesman piše mnogo muzike. Često odlazi u krevet pišući i budi se pišući. Ponekad je nesiguran u svoju muziku, iako je objavljuje izdavačka kuća Universal Edition, a to pokušava da kompenzuje ekstrovertnim ponašanjem. Zapravo, njegov  psihijatar mu je rekao da je nesiguran u mnogim stvarima. Igudesman nije baš siguran u to.

Povezana vest:  Za sve ljubitelje forenzičkog kriminalističkog žanra - "Hladno kao led" Tes Geritsen od 4. jula u prodaji

Aleksej Igudesman svira gudalom izrađenim u bostonskoj radionici majstora Benoita Rolanda – tim gudalom svira violinu Santo Serafin iz godine 1717. koju mu je ljubazno pozajmila banka.

HYUNG-KI JOO

Hjung-ki Jo se rodio. Britanac je, ali izgleda kao Koreanac, ili obrnuto, ili oboje. Prve znake smisla za komediju pokazao je dok su mu menjali pelene, a vrlo brzo pokazao je i ljubav prema muzici pa su ga roditelji pronalazili u prodavnici ploča kako satima sluša sve, od Mocarta do grupe Bi Džiz.

Pohađao je školu Jehudija Menjuhina, gde je otkrio da se nalazi među genijalcima i čudima od dece, te je svake godine iznova bio uveren da će ga izbaciti iz škole. Zapravo ga nisu izbacili, ali je bio predmet nebrojenih šala profesora, ali i kolega, kao što je Aleksej Igudesman. Nakon tih bolnih iskustava, Jo je izumeo novi način sviranja klavira – „Karate Piano“.

Hjung-ki ima male dlanove (samo su mu dlanovi mali!) i zato mu je deo klavirske literature težak za sviranje. Čak i s tim malim nedostatkom, voli da svira kamernu muziku, recitale, koncerte i sopstvene kompozicije, kao i bilo šta drugo što sadrži klavirsku deonicu. Uz komponovanje, sviranje, smejanje, pranje zuba vratolomnom brzinom i pisanje komedija, strast prema pedagogiji inspirisala ga je da stvori sopstveni stil majstorskih radionica.

Povezana vest:  Domaća predstava i britanski film u ponedeljak na Bitefu

CITATI

„Nakon što sam imao to veliko zadovoljstvo da nastupam sa svojim prijateljima Aleksejem Igudesmanom i Hyung-ki Joom, mogu vam reći da su oni i izbliza – prava stvar. Izuzetno su smešni, originalni,  ali su pre svega  vrhunski muzičari. Njihov spoj klasične muzike i komedije apsolutno je jedinstven.“

JOHN MALKOVICH – glumac

„Najsmešnija predstava o muzici i životu muzičara koju sam video,, još od velikoga Victora Borgea. Nisam mogao da prestanem da plačem od smeha cele večeri.“

GIDON KREMER – violinista

„Igudesman & Joo donose nadrealizam u koncertne dvorane i skidaju mu pantalone! Vrlo muzikalno, vrlo privlačno i vrlo smešno.“

TERRY JONES – Monty Python

„ A Little Nightmare Music pogrešan je naziv, Hyung-ki i Aleksey nisu noćna mora, već SAN… pogledajte ih!“

SIR ROGER MOORE – glumac

„Uživao sam kao nikad u životu kad sam ih prvi put video u akciji i bila mi je čast da kratko nastupim u nekim od njihovih skečeva!“

EMANUEL AX – pijanista

“Igudesman i Joo nastupili su na proslavi mog 80. rođendana i skoro da sam umro od smeha. Hteo bih da ih  pozovem i na svoj 85. rođendan, ali to bi se moglo smatrati nesmotrenim…“

BERNARD HAITINK – dirigent

„Umrem od smeha svaki put kada ih gledam, a istovremeno sam dirnut njihovim prekrasnim muziciranjem. Mene su pridobili, njihov sam obožavatelj!“

JULIAN RACHLIN – violinista

„Igudesman & Joo nisu samo muzički virtuozi, već i majstori komedije. Sve što dotaknu pretvori se u zlato.“

MISCHA MAISKY – violončelista