Svi_laureati_Nagrade_Braca_Karic_2012_sa_Milankom_Karic

Dodeljene Nagrade Braća Karić za 2012.
 
Fondacija Karić, koja slavi 30 godina postojanja, dodelila je sinoć u beogradskom Narodnom pozorištu nagrade „Braća Karić“ ličnostima koje svojim delovanjem u različitim oblastima doprinose afirmaciji Srbije i njenom povezivanju sa svetom.
Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta priznanja, 15. po redu, uručena su za rezultate u domenu nauke i istraživačkog rada profesoru klinike „Mejo“ u Njujorku dr Vesni Garović Kocić i najuspešnijem mladom matematičaru svih vremena Teodoru fon Burgu, koji su obećali da će novim uspesima Srbiju činiti ponosnom.
Za domete u ekonomiji i privedi nagrađeni su ugledni privrednici koji su ostvarili vanserijski uspeh u Namibiji, Vera i Dušan Vasiljević, dok je u oblasti novinarstva, publicistike i izdravaštva priznanje pripalo Voltu Bogdaniću – dobitniku tri Pulicerove nagrade, profesoru na Univerzitetu Kolumbija i jednom od urednika u Njujork Tajmsu za koga je ovo bila i jedinstvena prilika da poseti Srbiju.
Prestižna nagrada u oblasti stvaralaštva u kulturi i umetnosti iz pripala je Marini Abramović – umetnici performansa, počasnom profesoru mnogih univerziteta širom sveta i prvom počasnom profesoru Akademije muzičke umetnosti Alfa univerziteta. Abramovićeva večeras nije bila na sceni Narodnog pozorišta, nalazi se u Njujorku, a nagradu je u sedištu Fondacije primila pre šest dana i ocenila je „veoma važnom“.
Za humanitarne aktivnosti, jačanje mira, saradnje i prijateljstva među narodima nagrada „Braća Karić“ uručena je sestrinstvu Pećke patrijaršije koje su na ceremoniji predvodile igumanija Fevronija i mati Haritina.
Specijalna nagrada povodom 15. godina nagrade „Braća Karić“ za izvanredni doprinos srpskom sportu i ugledu Srbije u svetu nagrađeni su osvajači medalja na Igrama u Londonu Milica Mandić, Ivana Maksimović, Andrija Zlatić i vaterpolo reprezentacija, kao i paraolimpijci Srbije Tanja Dragić, Borislava Perić-Ranković, Željko Dimitrijević, Draženko Mitrović i Zlatko Kesler.
Vaterpolista Vanja Udovičić poručio je u ime svih olimpijaca da je velika čast biti u društvu ovako uglednih ličnosti koji na poseban način reprezentuju našu zemlji i narod Srbije.
U prisustvu uglednih ličnosti iz javnog živora zemlje, predstavnika verskih zajednica i diplomatskog kora priznanja u vidu zlatnog znamenja na lenti od srpske trobojke, povelje i novčanog iznosa, laureatima su uručili predstavnici porodice Karić.
U prisustvu uglednih ličnosti iz javnog živora zemlje, predstavnika verskih zajednica i diplomatskog kora priznanja u vidu zlatnog znamenja na lenti od srpske trobojke, povelje i novčanog iznosa, laureatima su uručili predstavnici porodice Karić.
Povezana vest:  "Da li laje morski pas?" - nova zbirka pesama Peđe Trajkovića