fist 

FIST 08 je zatvoren

Osmi po redu Festival internacionalnog studentskog teatra FIST08 večeras je završen. Nakon četiri dana programa publika je imala priliku da uživa u različitim studentskim ostavrenjima iz šest zemalja koje su se trudile da odgovore na koncept artivizma.

Pune sale svake večeri dokaz su da je program ove godine bio na zavidnom nivou.

U takmičarskoj selekciji našle su se predstave “Ne viči na mene” Moldavija, “Džepovi puni kamenja” BiH, “Žene ne kake” Holandija, “Boje pogubljenja” Italija, “Izbeglice” Češka i “Brazilifikacija” iz Švajcarske.

Povezana vest:  Najprodavanija "Lagunina" knjiga "A planine odjeknuše"

Tročlani žiri koji su činili Milena Bogavac, Dragana Jovović i Attila Antal doneli su odluku da je najbolja predstava na FIST-u „Brazilifikacija“ Univerziteta umetnosti iz Ciriha. Nagradu publike dobila je predstava “Ne viči na mene” iz Moldavije sa Akademija za muziku, pozorište i vizuelne umetnosti, a nagradu za istakunuti element u predstavi dobila je predstava “Boje pogubljenja” sa rimske akademije “Sofija Amendolea”.

Povezana vest:  UO Pozorišta na Terazijama izabrao Aleksandra Đaju

Pored glavnog, u okviru FIST+ programa publika je mogla da pogleda performans otvaranja “Drop Art”, izložbu umetničke grupe C4, kao i predstavu scene Carina “Postojanje”.

FIST play “Stojim ispred tebe naga” u produkciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti je premijerno prikazana na FIST-u prve večeri festivala.

FISTedu je u subotu i nedelju okupio zainteresovane gde su se vodile diskusije na temu odnosa umetnosti i politike.

Povezana vest:  Preminula Isidora Žebeljan

Ceo program festivala je propratio i FIST radio koji je počeo sa emitovanjem programa 5. novembra, a završio se poslednjeg dana festival.

Na ceremoniji zatvaranja izveden je skeč koji je simbolilno zatvorio festival.