dan-i-nocUspešna prva akcija „Dan i noć u pozorištu“ 

Akcija „Dan i noć u pozorištu“, kojom Beograd danas obeležava Međunarodni dan pozorišta – 27. mart, naišla je na dobar odziv publike, rekli su Tanjugu organizatori na Trgu Republike, gde je postavljen zajednički štand beogradskih pozorišta. 
Mnogobrojni građani svih generacija dolaze da se raspitaju za repertoar ili da dobiju propagandni materijal, koji dele animatori u pozorišnim kostimima, a dobro ide i prodaja izdanja Saveza dramskih umetnika Srbije – mesečnika „Ludus“ i monografija o slavnim glumcima. 
Dok u salama traje svojevrsni maraton predstava, pozorišta su i pojedinačno izašla u susret publici, malim programima ispred svojih zgrada. 
U Ateljeu 212 kažu da su prijatno iznenađeni interesovanjem širokog sloja ljudi koji su se u prepepodnevnim satima okupili na platou kod skulpture popularnog glumca Zorana Radmilovića da čuju detalje o pozorišnom životu. 
Posebno veselo bilo je ispred Malog pozorišta „Duško Radović“, na Tašmajdanu, koje je priredilo program sa žonglerima i klovnovima. 
Narodno pozorište organizovalo je u podne obilazak „iza kulisa“, uz izložbe, video projekcije i razgovor sa predstavnicima nacionalnog tearta. 
Jugoslovensko dramsko će popodne povesti publiku na malu „ekskurziju“ po svojoj zgradi, uz upoznavanje sa njenim istorijatom i tehničkim mogućnostima. 
I druga pozorišta su priredila različite vrste „otvorenih vrata“ kako bi se posetioci upoznali sa načinom priprema predstava i dešavanjima iza scene. 
Pozorište lutaka „Pinokio“ organizovalo je likovnu radionicu za najmlađe, kao i prodajnu izložbu njihovih crteža, namenivši prihod u humanitarne svrhe. 
Muzej pozorišne umetnosti Srbije tokom celog dana prikazuje snimke popularnih starih predstava, a ulaz je besplatan. 
Ova manifestacija se održava prvi put, na inicijativu umetnika, u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za kulturu i uz podršku Turističke organizacije Beograda. Glavni cilj je da se teatar približi publici i omogući joj da na nov način upozna svet pozorišne umetnosti i igre. 
Za veliki broj predstava, koje se danas igraju od matinea do kasnih večernjih sati, ulaznice koštaju samo po 300 dinara. Pored toga, uz njih se dobija kupon sa kojim će u aprilu moći da se kupe još dve karte upola redovne cene. 
Organizatori ističu da su za sada vrlo zadovoljni brojem prodatih karata. 
Akciji se, na žalost, nije priključio Zvezdara teatar, sa obrazloženjem da nisu u situaciji da se odreknu dela prihoda, jer su im predstave redovne rasprodate po ceni od 800 do 1000 dinara. 
Međunarodni dan pozorišta po tradiciji se obeležava i porukom koju Međunarodni teatarski institit upućuje pozorišnim umetnicima i publici širom sveta. Ove godine autor poruke je slavna britanska glumica Džudi Denč. 
-Pozorište je izvor zabave i inspiracije, ono ima mogućnost ujedinjavanja različitih kultura i naroda, pruža mogućnosti za obrazovanje i informisanje. Pozorište može da nas nasmeje, rasplače, ali trebalo bi i da nas natera na razmišljanje i promišljanje – ističe se u poruci.

Povezana vest:  Poznati preporučuju u 11. Noći muzeja