carstvo_to_si_ti

Romansirana biografija prvog cara Brazila

Izdavačkoj kući „Alnari“ se isplatilo što je ostala verna španskom piscu Havijeru Moru, jer njegov treći roman koji je prevela „Carstvo, to si ti“ ne samo da je internacionalni bestseler već je osvojio najvažniju i najunosniju (600.000 evra) književnu nagradu španskog govornog područja „Planeta“.

„Alnari“ je proteklih godina objavio dva Morova romana, od ukupno sedam – „Crveni sari“ i „Indijska princeza“, koje su osvojile čitaoce u svetu, ali piscu nisu obezbedile naklonost kritičara, čak naprotiv, tretirani su kao senzacionaliostički.

„Crveni sari“ je romansirana biografija snahe Indire Gandi, Sonje, koja je posle ubistva Indirinog sina Radživa koji je nasledio tradiciju najmoćnije porodice u postkolonijalnoj Indiji preuzela da rukovodi najvećom partijom u zemlji.

Autor, koji je imao uspešnu novinarsku karijeru i važi za strastvenog putnika, veoma je vešto „upakovao“ priču o istorijskim ličnsotima toga romana u dosta sladunjavu ljubavnu priču koja je izazvala burne reakcije među Indusima.

Povezana vest:  Održana pomocija knjige "Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda"

Roman „Indijska princeza“ takođe je imao dokumentarističku osnovu, jer je odabrao autentičnu priču o špankoj igračici flamenka koja je osvojila srce indijskog radže od Kapurtale i sa 17 godina 1918. postala vladarka te indijske države u okviru britanske imperije.

Novi roman „Carstvo to si ti“, koji je 2011. pobedio u konkurenciji 600 romana na konkursu za nagradu „Planeta“, posvećen je caru Pedru I od Brazila, a kralju Pedru IV od Portugala iz dinasije Braganca (1798-1834) koji je, bez krvoprolića, doneo Brazilu oslobođenje od kolonijalne vlasti.

Iako je u najvećoj i najmoćnijoj zemlji latinske Amerike Don Pedro I slavljen i obožavan kao „otac nacije“, jer je udario temelje multirasnoj toleranciji, o njemu se malo zna izvan Brazila.

Povezana vest:  Menjaju se dve glumice u ansamblu drame Gospođica Julija zbog povreda

Budući vladar rodio se u Brazilu pošto se ceo portugalski dvor preselio u Rio de Žaneiro bežeći pred Napoleonom koji je osvojio Pirinejsko poluostrvo. Tako je mali naslednik krune dinastije Braganca rastao kao mali domoroci-kreolci a da se niko nije starao da stekne pristojno obrazovanje, pa je sa 23 godine krunisan za vladara Portugala i svih njegovih kolonija, uključujući Brazil.

Zbog političkčkih i dinastičkih razloga žene ga austrijskom princezom Marijom Leopoldinom, koja mu je izrodila sedmoro dece, a njegova najveća ljubav je kreolka Domitila de Kastro. Kulminacija njegovog žvota je donošenje proglasa iz Ipirange kojim proglašava 1817. godine Brazil za nezavisnu carevinu.

Prekog, strastvenog despota Pedra primoravaju da abdicira u korist sina i da napusti Brazil. On se odlučuje da u Lisabonu zahteva da mu se prizna da je zakoniti kralj Portugala. Napušten od svih umire od tuberkuloze u 36. godini.

Povezana vest:  Novi roman Gijoma Musoa Tajni život pisaca od sada u prodaji

Španska kiritika koja se nije interesovala za Mora dok nije dobio „Planetu“ bila je iznenađena visokim liternim vrednostima ovog romana-biografije, jer ne samo da je dobro napisna već je još bolje istražena građa koja mu je omogućila da da jasnu, uverljivu a interesantnu sliku vremena, političkih odnosa između Evrope i Latinske Amerike u prvoj polovini 19. veka kao i mentalitete novodošlih i starosedelaca i odlike njihovih dveju kultura.

Glavnog junaka Moro je dočarao kao čoveka od krvi i mesa sa vrlinama i manama, osećajnim i suroviom, sa njegovim uspesima i porazima.