Festival Bogat prateći program na jubilarnom Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotice

Subotica će i ove godine od 19. do 25. maja ugostiti neke od najznačajnijih pozorišnih stvaralaca za decu na jubilarnom dvadesetom Međunarodnom festivalu pozorišta za decu. Predstave sa Festivala će gostovati i u drugim gradovima Vojvodine i Srbije, a repriza Festivala održaće se i u Segedinu, Mađarskoj, od 21. do 25. maja.
Tokom trajanja Festivala publici će se kroz glavni program predstaviti 21 ostvarenje iz 14 zemalja. Pored glavnog, moći će da uživaju i u bogatom pratećem programu i predstavama koje su van takmičarske selekcije. U okviru pratećeg programa naći će se i filmovi za decu, izložbe, radionica i muzičko-scenski program Trgovi i ulice koji promoviše dečije veštine i stvaralaštvo.
Pored ovoga održaće se u prvi tri dana Festivala i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, kao i promocija knjiga autora za decu i mlade iz zemlje i regiona.
Van konkurencije će tokom festivalske nedelje svoje predstave izvesti i sledeća pozorišta:
Teatar Tarabates, Sen Brijek, Francuska
Konrad Frederiks, London, Velika Britanija
Kamčatsko pozorište lutaka, Petropavlov Kamčatski, Rusija
Lutka scena „Pepino“ , Niš, Srbija
Društvo Rusina, Subotica, Srbija

Povezana vest:  Damama na dar - odaberite savršen poklon za Osmi mart

U okviru filmskog programa u bioskopu Eurocinema na Otvorenom univerzitetu biće prikazan ciklus od šest domaćih dugometražnih filmova namenjenih deci u periodu od ponedeljka 20. maja do subote 25. maja. Biće prikazani: „Orlovi rano lete“ (1966), „Dobar vetar, plava ptico“ (1967), „Poslednja trka“ (1979), „Idemo dalje“ (1982), „Svet koji nestaje“ (1987), „Princ od papira“ (2007).
Trgovi i ulice je deo pratećeg programa u okviru koga će se predstaviti 21 muzičko-plesno ostvarenje koje predstavlja i promoviše dečje stvaralaštvo, veštine, talenat i kreativnost. Program se izvodi na centralnom gradskom trgu, a pored domaćih učesnika nastupiće i gosti iz Velike Britanije, Rusije i Francuske.

Izložbe

1. Izložba lutaka, kostima, scenografskih skica i fotografija „Svetovi i junaci“ – srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu (u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada) – galerija Otvorenog univerziteta. Autor izložbe i postavka: Ljiljana Dinić;
2. Izložba „Festivalski plakat 2013″ (radovi studenata Fakulteta za primenjenu umetnost u Beogradu, mentor: prof. Zdravko Mićanović) – Omladinski klub „Skladište“
3. Izložba „PIF Zagreb – Svečanost lutkarstva“ posvećenu Međunarodnom festivalu kazališta lutaka PIF; u zajedničkoj organizaciji Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Kulturnog centra Travno iz Zagreba – Vestibil Gradske kuće.
4. Izložba „U svetu lutaka Đula Hajnala“ – Dečje pozorište Subotica;

Povezana vest:  Bečka umetnička jesen 2018.

U okviru radioničarskog programa održaće se kreativna lutkarska radionica – Razigrane ptičice, čija će tema biti izrada štapnih lutaka.

Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti

Od trideset i pet prijavljenih radova, za izlaganje na ovogodišnjoj konferenciji na temu VELIKI UČITELJI I STVARAOCI POZORIŠTA ZA DECU (20-22. maja 2013) odabrani su radovi petnaest kandidata iz Finske, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Irana, Izraela, Mađarske, Meksika, Poljske, Rusije, Slovenije i Srbije.

Zvanični jezici Foruma biće srpski, engleski, španski i ruski, uz obezbeđen simultani prevod.
Svi radovi izloženi na zasedanju biće u celosti objavljeni u Zborniku radova sa Foruma, i to dvojezično, na srpskom i na engleskom jeziku.

Rukovodilac i autor projekta je akademik, prof. dr Henrik Jurkovski (Varšava, Poljska).

Povezana vest:  Specijalni popust u knjižarama Delfi uz kreditne kartice Banca Intesa

Promocije knjiga:

Promocije najnovijih izdanja istaknutih književnih stvaralaca za decu i mlade iz zemlje i regiona,kao i značajnih izdanja teoretičara i istoričara lutkarstva i knjiga iz oblasti dramske pedagogije, čiji se veći deo ostvaruje u saradnji sa Gradskom bibliotekom u Subotici. Pored promocija festivalskih izdanja, u planu su promocije sledećih knjiga:
PLANIRANJE PROŠLOSTI – Ljubivoje Ršumović
PAMETNA KNJIGA O ŠKOLSKOM POZORIŠTU – Robert Takarič
RUMINI – Judit Berg
NE DIRAJTE MOJE BUBE – Tode Nikoletić
PRAIZVEDBE POZORIŠTA LUTAKA „PINOKIO“ 1998 – 2012.

Izdavaštvo (u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine):
1) Objavljivanje dvojezičnog (srpski/engleski) zbornika radova sa Međunarodnog foruma za proučavanje pozorišne umetnosti iz 2012. godine:Pozorište za decu – umetnički fenomen (urednici: prof. dr Henrik Jurkovski (Varšava, Poljska) i mr Miroslav Radonjić (Novi Sad, Srbija)).
Objavljivanje knjige Teorija lutkarstva II istaknutog poljskog teatrologa Henrika Jurkovskog, u prevodu prof. dr Zorana Đerića. 3)
Fotomonografija Međunarodnog festival pozorišta za decu – Prvih 20 godina.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.