Rowling-Cuckoos-Calling

Krimić Roulingove, napisan pod pseudonimom,postao bestseler

Detektivski roman koji je pod pseudonimom napisala DŽ. K. Rouling vrtoglavom brzinom popeo se danas na vrh liste bestselera pošto je pravi identitet autora otkriven, postidevši pojedine izdavače koji su ga odbili.
Rouling, koja je zahvaljujući seriji knjiga o Hariju Poteru postala najprodavaniji britanski autor, predstavila se kao penzionisani vojni policajac Robert Galbrejt kako bi napisala „The Cuckoo’s Calling“ (Zov kukavice) ali su jučerašnji listovi otkrili njenu prevaru.
Roman je od aprila prodat u 1.500 primeraka ali je danas stigao na prvo mesto liste britanskog ogranka „Amazona“ ostavivši knjižare i onlajn trgovce na muci da se dokopaju što većeg broja primeraka.
„Gotovo se nikada nije desilo da naslov koji nije bio ni u prvih 5.000 da tako brzo postane broj jedan“, rekao je Rojtersu menadžer u „Amazonu.co.uk“ Daren Hardi.
Hardi je rekao i da meteorski skok prodaje znači da bi roman mogao da postane jedna od najprodavanijih knjiga ovog leta.
Izdavač „Little, Brown“ koji je prošle godine objasio „Upražnjeno mesto“ – prvi roman za odrasle Roulingove (u Srbiji ga objavio Evro Đunti), najavio je da će odmah štampati drugo izranje romana o ratnom veteranu Komoranu Strajku koji postaje detektiv i istražuje smrt manekenke.
„Radujemo se što ćemo na leto 2014. objaviti novi nastavak Strajkovih avantura“, naveo je izdavač u saospstenju.
Roulingova, 47, rekla je da je bilo „divno“ objaviti roman bez histerije i očekivanja i dobiti reakcije pod drugim imenom – čak i ako su neke reakcije bile negativne.
Njenu seriju romana o dečaku-čarobnjaka prvobitno je odbilo 12 izdavača pre nego što je prvi od sedam romana o Hariju Poteru štampan 1997.
Kejt Mils, urednik u londonskoj izdavačkoj kući „Orion“ na Tviteru je priznala da je odbacila novu knjigu Roulingove. „Sada mogu da kažem da sam odbila DŽ. K. Rouling. Pročitala sam i rekla ne ‘Zovu kukavice’. Da li će još neko da prizna“, navela je ona.
I drugi su priznali da su prevideli knjigu koja je dobila mahom pozitivne kritike onih koji su je pročitali.
„Mea culpa (moja krivica) zbog toga što sam je propustila“, tvitovala je kritičarka „Bukselera“ Keti Rencenbrink i dodala da je knjigu odbacila posle samo jednog poglavlja.
Urednik u „Bukseleru“ Filip Džouns kaže da nije neobično da pisci koriste pseudonim ako žele da se okušaju u novom žanru ili da žene koriste muške pseudonime kako ne bi izgubile mušku publiku.
Roulingova danas nije bila dostupna za komentar.

Povezana vest:  Predstava ‘What the fuck are we doing here?' na šestom Beogradskom Irskom Festivalu