jedan-tren-jednog-jutra-korice„Laguna“ objavila prvi put roman Sare Rejner

Tragajući za novim autorima bilo stranim ili domaćim, „Laguna“ se opredelila da srpskim čitaocima predstavi danas englesku spisateljicu Saru Rejner putem romana „Jedan tren, jednog jutra“ koji je dobio veoma laskavu preporuku britanskog književnig časopisa „Tajms literari saplement“.
Saplementova preporuka „da Rejnerova tka brz i vrlo životan zaplet, usmeravajući svoje likove prema svetlosti sklada i samopouzdanja“, zvuči dovoljno dobro, s obziroim na internacionlanu reputaciju ove publikacije da privuče čak i veoma izbirljivog čitaoca.
Sudeći prema promotivnom materijalu koji je pripremio izdavač u pitanju je klasični društveni roman o ljudskim životima koje je poremetio neki sudbonosni događaj, u ovom slučaju, sasvim neočekivana smrt Sajmona muža Karen i oca Luka i Moli.
Ta smrt jednog putnika u vozu za Brajton neće izmeniti samo živote njegove neposredne porodice, nego i još dve putnice koje su se obrele na licu mesta i prve priskočile da pomognu Karen, koja je u „Jednom trenu jednog jutra“, ostala bez voljenog čoveka, bez oslonca, bez predstave šta će i kako da nastavi sa životom.
Lu i Ana joj postaju najbolje prijatlejice, dok Karen započinje sporu, bolnu, ali neminovnu bitku da se vrati nekom normalnom životu u kome će ponovo biti mesta za male radosti, prijateljstva, druženja sa svojom decom ali i sa Lu i Anom koje pored Karen stiču novo samopouzdanje i spremne su čak i da se uhvate u koštac sa lošim brakom i drugiom problemima.
Knjigu je napisala autorka koja je imala veoma “ nestašnu mladost“ krajem šezdesetih kada je sebe svrstavala među pankere iako je vredno studirala englesku književnost na univerzitetu u Lidsu. Neko vreme je radila kao PR za modne kuće dok joj šef nije kazao da mnogo bolje piše nego što se snalazi u toj sredini.
Neko vreme je radila kao frilanser za reklamne agencije, pisala priče za časopise dok nije pokušala da se oproba kao pisac romana . Posle dva, koja nisu imala neki poseban uspeh stigao je „Jedan tren jednog jutra“ koji ju je preko noći lansirao među pisce bestselera.
Sada živi u Brajtonu sa svojim partnerom i sasvim se posvetila pisanju. Ima još jedan hit i uveliko radi na noovom romanu.
U suštini, jednostavna priča govori puno o gubitku, tuzi, prijateljstvu, novim počecima što su sve univerzalne teme, pa nije ni čudo da je roman u Velikoj Britaniji dostigao tiraž od 300.000 a već je objavljen u SAD, Kini, Italiji…
Neosporno je u pravu kritičar koji je napisao da je “ Rejnerova stvorila nežnu, dirljivu, priču“, dok je drugi primetio da je „to pronicljiv roman pun pozitivnog naboja“ a takvi kvaliteti su izgleda danas deficitarni, ne smao kod nas već i u onom velikom bogatom svetu.

Povezana vest:  Muzički festival “Rossi Fest” od 25. do 29. januara