pozoriste-na-terazijamaNagrade za Dan pozorišta na Terazijama

Dan Pozorišta na Terazijama, 64. „rođendan“ našeg jedinog muzičkog teatra, obeležen je danas tradicionalnim uručenjem nagrada umetnicima i članovima kolektiva, a glavni dobitnici su reditelj Kokan Mladenović i kostimograf Snežana Šimić.
Zahvalnice su dobili dramski umetnici Nikola Bulatović, Duško Radović i Ivana Popović, dirigent Milan Nedeljković, balerina Jelena Arsić, horistkinja Kristina Savić i drugi članovi kolektiva, po odluci Upravnog odbora.
V.d. direktora Aleksandar Đaja podsetio je da prošli „rođendan“ nije bio obeležen, kako je rekao „iz određenih razloga“, pa su sada su uzete u obzir i starije predstave.
Mladenović je nagrađen za režiju mjuzikla „Zona Zamfirova“ (čija je premijera bila novembra 2012).
„Reditelj je ujedno autor adaptacije novele Stevana Sremca i songova. Ovim ostvarenjem ispisao je važnu stranicu ne samo svoje karijere, već i istorije Pozorišta na Terazijama, ali i mjuzikla u Srbiji. ‘Zona’ je predstava koja na superioran način daje puni smisao nastojanjima ovog pozorišta da se posveti kreiranju domaćeg mjuzikla“, ističe se u obrazloženju.
Koreografkinja Šimić je „intenzivnim radom na kreiranju stilski dorečenih kostima izrazite osobenosti i snažnog autorskog pečata značajno doprinela ukupnom dizajnu predstave ‘Ženidba i udadba’, a već duže vreme svojim angažovanjem znalački animira neveliki tim krojačnice koji je suočen sa obimnim i kompleksnim zadacima“, dodaje se u obrazloženju.
Mladenović je rekao da mu ovo priznanje posebno prija, jer dok festivalske nagrade hrane sujetu, nagrade od kolega hrane dušu i zahvalio celom kolektivu što mu je omogućio da na Terazijama stekne svoj pozorišni dom.
Većina umetnika lično je primila priznanja, neki su bili opravdano odsutni, ali je glumac, inicijator i reditelj mjuzikla „Glavo luda“ Bulatović odbio da uzme zahvalnicu, rekavši da se „solidariše sa onima koji već godinama nose repertoar, a ne dobijaju priznanja“, mada nije precizirao imena.
Đaja se izvinio što je prošle godine proslava izostala, ističući da je sa umetničke strane prethodna sezona (2012/2013) bila jako dobra, mada su izvedene samo dve premijere – „Zona Zamfirova“ i „Glavo luda“.
„Zona“ je na Sterijinom pozorju i Danima komedije osvojila ukupno 15 nagrada. Predstava „Glavo luda“ uspešno je gostovala na festivalu u Opatiji, zajedno sa starim hitom ovog teatra „Čikago“.
U ovoj sezoni izvedena je samo jedna premijera – „Ženidba i udadba“, a za proleće je u planu mjuzikl „Viktor, Viktorija“.
Ukazujući na teške ekonomske prilike, Đaja je izrazio nadu da će nadležni ubuduće imati više sluha i pomoći produkciju ovog specijalizovanog teatra. On je zahvalio vernoj publici, ističući da broj prodatih ulaznica u proseku premašuje 85 posto po predstavi u odnosu na broj mesta u sali.

Povezana vest:  Održana promocija romana "Julijan"