002Sednica Odbora za obeležavanje 150 godina od Vukove smrti

Republički organizacioni Odbor za obeležavanje 150 godišnjice od smrti Vuka Stefanovića Karadžića (1864-2014) održao je danas u Vukovoj zadužbini konstitutivnu sednicu na kojoj je usvojen program obeležavanja godišnjice.
Za predsednika Odbora izabran je predsednik Skupštine Vukove zadužbine dr Miodrag Maticki jer akademik Nada Milošević Đorđević, koja je prva predložena, nije mogla da prihvati zbog obaveza kao glavni nosilac skupa u SANU povodom Vukovog jubileja.
Sednici je kao gost prisustvovao državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić koji se zahvalio Vukovoj zadužbini jer je prva institucija kulture koja je formirala Organizacioni odbor za obeležavanje jubileja od kako je ministarstvo kulture prekinulo sa dosadašnjom praksom da ono imenuje odbore.
„Ove godine osim Vukovog jubileja očekuje nas oko 30 važnih godišnjica, ministarstvo će pruziti logističku podršku ali neće biti utemeljivač odbora niza institucija kulture koje će biti izvođači programa, koje će osmisliti programe“, rekao je Ristić.
On je istakao je ove godine znatno više finansijskih sredstava za finasiranje projekata iz kulture i medija, milijardu i 400 miliona dinara i da je siguran da će Komisija odobriti projekat Vukove zadužbine koji je uredno stigao na vreme sa još hiljadu projekata.
„Početkom marta počinjemo sa potpisivanjem ugovora, rad svih komisija kao što je to već uradila Komisija za otkup knjiga, biće u svim segmentima javan“, rekao je Ristić.
On je istakao da su ministar Ivan Tasovac i on kritikovani zbog toga što se ne pojavljuju u javnosti ali njihova je ideja da podržavaju institucije kulture koje treba same da kreiraju svoje programe.
Na današnjoj sednici usvojen je predlog programa obeležavanja 150 godina od smrti Vuka Karadžića, niz programa kojima će se tokom godine obeležiti značajni jubilej.
O Vuku i njegovom delu u svim oblastima kojima se bavio, kritički će se govoriti na međunarodnim skupovima, planirana je svečana akademija u Narodnoj biblioteci Srbije, kao i objavljivanje dve preostale knjige Sabranih dela Vuka Karadžića.
Odbor planira objavljivanje 13 knjige Prepiske i drugi tom treće knjige „O jeziku i književnosti“ kao i fototipsko izdanje Vukovog „Kovčezića za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona“.
Takođe, Vukova zadužbina sa Zadužbinom „Dositej Obradović“ organizovaće savetovanje na temu „Žive tradicije srpskog književnog jezika: Dositej i Vuk“.
Vukova zadužbina i Institut za književnost i umetnost organizovaće u okviru Vukovog sabora u Loznici međunarodni skup o mestu srpske savremene folkloristike u evropskoj folkloristici.
Veliki međunarodni skup koji će osvetliti Vukovo delo održaće se u SANU a moderator je akademik Nada Milošević Đorđević.

Povezana vest:  Kultno delo Artura Goldena: Memoari jedne gejše