SugarGazirana pića i šećer – veći rizik za srčana oboljenja

Naučnici su utvrdili da je rizik od kardiovaskularnih bolesti trostruko veći kod ljudi koji četvrtinu svog kalorijskog unosa dnevno dobijaju iz, najčešće, gaziranih sokova, slatkiša i kolača, u odnosu na ljude kod kojih šećer predstavlja samo 10 odsto kalorija koje dnevno unose.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da dodatni šećeri ne bi smeli da prelaze desetinu ukupno unešenih kalorija tokom dana, piše portal Magazin.
Novo istraživanje objavljeno u časopisu za internu medicinu JAMA, posmatralo je prehrambene navike Amerikanaca da bi se utvrdilo koliko unose dodatnog šećera u svojoj ishrani.
Pritom je utvrđeno da je u periodu od 2005. do 2010. dodatni šećer bio najmanje 10 odsto ukupnih dnevnih kalorija za 70 odsto Amerikanaca.
Desetina odraslih četvrtinu ili više kalorija dnevno dobijala je iz dodatnih šećera.
Ova nformacija je upoređena sa stopom smrtnosti tokom 14,6 posmatranih godina, u kom periodu je ukupno zabeležen 831 smrtni slučaj uzrokovan kardiovaskularnim bolestima.
Profesor Navid Sata iz Britanske fondacije za srce u Glazgovu ističe da je nova studija pokazala do sada možda i najjaču povezanost između dodatnih šećera i povećanog rizika od srčanog udara (infarkt).
Šećer sam po sebi nije štetan i organizmu treba zbog energije, ali previše šećera je uzrok debljanja i ubrzano može da dovede do srčanih oboljenja.

Povezana vest:  Preminuo Vuk Bojović