okrugli sto_piraterija_u_muziciZajednička borba protiv piraterije

 

U četvrtak, 26. maja u Beogradu je održan okrugli sto ’Piraterija u muzičkoj industriji’, u organizaciji Zavoda za intelektualnu svojinu posle koga je izdato saopštenje koje vam u celosti prenosimo.

 

PRIVATNI I DRUŠTVENI SEKTOR U ZAJEDNIČKOJ BORBI PROTIV PIRATERIJE

Smanjenje piraterije za 1 procenat doneće 1200 novih radnih mesta, jedan je od podataka iznetih prilikom susreta

 

Danas je u Beogradu održan okrugli sto ’Piraterija u muzičkoj industriji’, u organizaciji Zavoda za intelektualnu svojinu, u okviru kojeg su doneti sledeći zaključci:

-Piraterija je teška ekonomska bolest koja razara tkivo kulturne industrije i smanjuje njen ekonomski potencijal.

-Da bismo se uspešno borili protiv piraterije neophodna nam je dodatna obuka sudija u ovoj oblasti kao i čvršća saradnja svih državnih organa koji imaju nadležnost u pogledu zaštite intelektualne svojine.

Povezana vest:  Hladno pivo u Kragujevcu na novom rok festivalu



-Naša zemlja ima dobre propise u ovoj oblasti koji su usklađeni sa propisima zemalja EU, te državni organi imaju pravni osnov da odlučno deluju u suzbijanju piraterije. Međutim, poželjna je i dobrodošla aktivna saradnja privatnog sektora koji neposredno trpi posledice piraterije.

 

U okviru skupa učestvovali su:

1.Branka Totić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu

2.Vladimir Marić, pomoćnik direktora za Sektor za autorsko pravo i međunarodnu saradnju Zavoda za intelektualnu svojinu

3. Predrag Blagojević, sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije

4.Mikailo Tijanić, šef Odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine

Povezana vest:  Predstavljen soundtrack filma “Bohemian Rhapsody”!

5.Ljubiša Kuvekalović, pravnik Republičke Radiodifuzne agencije

6.Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJ-a – Organizacije muzičkih autora Srbije

7.Petar Đurić, direktor Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS)

8.Vlado Georgiev, umetnik

9.Slobodan Nešović, muzički producent

 

-Nepoštovanje autorskog prava ugrožava vitalne interese autora i podriva temelje muzičke industrije u Srbiji. Piraterija se može suzbiti samo zajedničkim akcijama državnih organa i privatnog sektora čemu ovaj skup treba da pruži doprinos – rekla je Branka Totić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu.

-Prema izveštaju Grupe 301 Odbora američke privredne komore za zaštitu prava intelektualne svojine naša zemlja više nije u fokusu „posmatranja“, što znači da se piraterija u poslednjih nekoliko godina znatno smanjila. Srbija je u zlatnoj sredini sa stopom od 70% i tendencijom smanjenja i približavanja stopama u zemljama Evropske Unije – izjavio je Mikailo Tijanić, šef Odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine MUP-a Srbije.

Povezana vest:  Niall Horan predstavio svoj drugi singl “Slow Hands”

-Posebno je porazno što se u legalnim prodavnicama prodaju nelegalni diskovi i što emiteri emituju muziku sa nelegalnih diskova, kao i mp3 fajlove koji su skinuti sa nelegalnih servera. To posebno važi takozvane kontent provajdere – rekao je Vlado Georgiev, umetnik.

Ovaj Okrugli sto je prvi od niza skupova koje Edukativno-informativni centar Zavoda planira da organizuje, radi informisanja javnosti i podizanja nivoa društvene svesti o značaju intelektualne svojine.