Bagyi Balasz New Quartet color small

Bagyi Balazs New Quartet i Eftekasat na Nišvilu 2015

Na predstojećem Nišvilu u subotu 15. avgusta nastupiće i Bagyi Balazs New Quartet iz Mađarske kao i egipatski world jazz sasatav Eftekasat.
Balazs Bagyi je jedan od najcenjenijih muzičara mađarske džez scene tokom protekle dve decenije. Vodio je bendove pod svojim imenom, sarađivao sa različitim sastavima skoro svih žanrova, a često je gostovao i u inostranstvu. Njegov jedinstveni „melodični“ stil sviranja bubnjeva predstavllja kompleksno muzičko iskustvo. Prethodni kvartet koji je vodio od 2004. do 2011. godine bio je veoma zapažen na mađarskoj etnoždžez i world music sceni. Muzika novog kvarteta prerdstavlja lagani odmak od folk bekgraunda i zvuči mnogo više kao „čisti“ akustični džez baziran na post bop elementima. Ostali članovi benda (Janos Aved – saksofon, Dezso Olah – klavir i Peter Olah – bas) svakako su među najboljim instrumentalistima mlađe generacije muzičara iz Budimpešte.
Sasatav iz Kaira Eftekasat osnovan je 2002. godine, a možda najbolji opis „o čemu se tu radi“ je citat iz Herald tribjuna: „U najkraćem, da su Fagen i Becker (Steely Dan) i Steve Vai rodjeni u Egiptu i odrastali na orijentalnom folku – njihova muzika bi sigurno bila u stilu grupe Eftekasat“. Grupa čije ime u slengu znači „odlična ideja koja se pojavljuje niotkuda“, jedna je od glavnih predvodnica sve jače severnoafričke ili orijentalne džez-rok struje koja poslednjih godina svežim idejama i kombinacijama, poput manjeg cunamija zapljuskuje obale kako severa Meditarana, tako i kopna koja oivičavaju Atlantski okean. Članovi grupe Eftekasat su: Amro Salah – klavijature, Samer George – bas, Ahmad Hesham – bubnjevi, Sherif Alaa – gitara, Mohamed Medhat – violina, Hany Bedair – udaraljke.

Povezana vest:  Dalaras: Radujem se dolasku u Srbiju