12 Elton John_300CMYK sssElton John sutra u Beogradskoj areni

 

Jedna od najvećih svetskih muzičkih zvezda, Sir Elton Džon, održaće koncert sutra, u četvrtak, 3. juna u Beogradskoj areni sa početkom od 21h.

Ovaj popularni umetnik, vlasnik je više od 50 hitova koji su bili na listi najslušanijih a na koncertu će izvesti gotovo polovinu. Love Lies Bleeding, Rocket Man, Sacrifice, Don’t let the Sun go down on me kao i Candle in the Wind, obavezni su deo svakog Eltonog koncerta.

Od momenta kada se pojavio na muzičkoj sceni početkom 1970., Elton Džon je bio kritikovan, proterivan, obožavan i komentarisan. O sebi je izgradio sliku glam rokera sa neverovatnim darom za pop pesme. Njegov spektakularni teatralizam privukao je brojne fanove ali je i često medijski kritikovana njegova seksualna opredeljenost, bahati način života, zavisnost od droga i alkohola i bulimija.

Iako je od strane „Bilbord“ magazina proglašen je za trećeg najuspešnijeg umetnika svih vremena (ispred njega su samo Bitlsi i Madona), počeci Eltona Džona bili su dosta skromni. Prvi muzički angažman imao je u pub-u u Northwood Hills sa samo 15. godina, gde je nastupao za skromne 35 funte nedeljno. Služeći se nadimkom Redži, izvodio je hitove Džima Rivsa i Reja Čarlsa a svaki njegov nastup pomno je pratila njegova majka Šila.

Povezana vest:  Više od 4.000 posetilaca Egzit kampa ove godine

Elton o svom početku kaže: „Počeo sam da sviram klavir kada sam imao tri godine, a već sa jedanaest primili su me na Kraljevsku akademiju u Londonu, ali sam kod kuće imao dosta problema. Moji roditelji su se stalno svađali i nikako nisu mogli da sakriju mržnju koju su osećali jedno prema drugom. Zbog toga sam se često zatvarao u sobu i glasno puštao muziku, tu sam stvorio svoj mali svet. Kada sam napunio petnaest godina, oni su se razveli a samo tri godine kasnije napustio sam školovanje i postao sasvim drugačija osoba.”

Sa tekstopiscem Bernijem Taupinom udružuje se nakon konkursa u britanskom magazinu NME koji je tražio pisce i izvođače a jednu od prvih zajedničkih pesama, prijavili su na britanski izbor za Pesmu Evrovizije 1969. godine, ali su ostali bez dobrog plasmana. I pored ovog poraza, nastavili su zajedno da stvaraju i ubrzo objavili pesmu „Your song“ koja je brzo postala hit.

Vrhunac karijere imao je sedamdesetih godina, kada je u Americi održao koncerte na kojima je bilo preko 100.000 ljudi, dobio svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih i sa Džonom Lenonom snimio duet koji je izveo na Medison Skver Gardenu. Inače, Elton drži rekord u broju koncerata u ovoj prestižnoj dvorani. Selidbu u Ameriku često navodi kao odlučujući korak u njegovoj karijeri: „Kada sam se preselio u Ameriku, odmah sam se zaljubio u tu zemlju. Oni nisu imali pojma šta im se dešava. Prvi sam oblačio uske pantalone i čupave čizme a tokom nastupa skakao sam po klaviru. Živeo sam život! Tamo sam pronašao slobodu koju nikada pre nisam osetio. Za mene je to bilo kao da sam se iz čaure pretvorio u leptira.”

Povezana vest:  Fit otkrio snagu i moć

Elton Džon je titulu viteza Britanskog kraljevstva dobio 1997. godine zbog svog doprinosa kampanji u borbi protiv SIDE a par godina pre toga postao je član Rokenrol hola slavnih. Nagradama Gremi, Toni i Zlatni globus, pridodao je Oskara za najbolju filmsku muziku za animirani film „Kralj lavova“ a od strane „Bilbord“ magazina proglašen je za trećeg najuspešnijeg umetnika svih vremena (ispred njega su samo Bitlsi i Madona).

Od osnivanja AIDS humanitarnog fonda 1992. godine do sada, donirao je preko $220 miliona dolara i uložio ih u HIV preventivne programe i napore da ukloni diskriminaciju i direktno pruži podršku HIV zaraženim osobama širom sveta.

Novi milenijum Elton je započeo na vrhu slave, nastavljajući sa čestim nastupima, rasprodatim koncertima širom sveta. 2004. godine, zajedno sa svojim bendom, počeo je da nastupa u Cezar Palati u Las Vegasu sa šou programom pod nazivom „Red Piano” koji je umetnički osmislio poznati konceptualni umetnik David LaChapelle. U početku bukiran za 75 nastupa na tri godine, „The Red Piano” je prevazišao sva očekivanja i već za 18 meseci privukao dovoljno publike. Do 2008. godine, Elton je održao čak 241 nastupa umesto početno planiranih 75.

Povezana vest:  Prvi "Bizzare Groove" u Depo Magacinu ove subote

Tri decenije od objaljivanja prvog albuma, Empty Sky iz 1969. godine, Elton i dalje stvara. Album iz 2001. godine Songs From The West Coast, doneo mu je još jedan hit singl I Want Love, a zatim 2005. godine specijalno izdanje Peachtree Road još jedan hit Electricity. 2002. godine,, Kraljevska akademija muzike (Royal Academy of Music) dodelila je Sir Eltonu Džonu počasni doktorat.

Autobiografski album The Captain & the Kid objavio je 2006. godine dok je 2007. godine objavio specijalno izdanje sa 18 starih hitova – Rocket Man –  The Definitive Hits. Izdavanje Rocket Man obeležilo je važnu godišnjicu – njegov 60. rođendan i 60. nastup u legendarnom Madison Square Garden-u u New Yorku.

Sir Elton Džon na koncertu u Beogradskoj areni, otpevaće preko 20 svojih najvećih hitova. I’m Still Standing, Sacrifice, Crocodile Rock, Rocket Man i dr. samo su neki od hitova koji garantuju odličan provod na koncertu ovog vrhunskog muzičara.