GucaGuča 50 jubilarni Sabor trubača počinje 13. avgusta

 

 

Jubilarni, 50 sabor trubača u Guči, održaće se, pod sloganom „Jednom se živi“ od 13. do 22. avgusta i prema procenama organizatora privućiće više od milion posetilaca iz zemlje i sveta.

Prema rečima direktora gučanskog Centra za kulturu, sport i turizam opštine Lučani „Dragačevo“ Adama Tadića sve je već spremno za održavanje Sabora tako da „jedan od najznačajnijh muzičkih događaja ne samo u Srbiji već i u svetu“ praktično može da počne već sutra.

Sabor će početi 13. avgusta u 10 časova podizanjem saborske zastave. Završiće se 22, revijom pobednika 50. Sabora u svim takmičarskim kategorijama – seniora, omladinaca, pionira, inostranih trubačkih orkestara, rekao je on i dodao da je to jedna od novina pošto će se finalno takmičenje održati dan ranije – u subotu.

Povezana vest:  KANDA KODŽA I NEBOJŠA NA SUPERNATURAL FESTIVALU 21. APRILA

-Sabor će trajati deset dana. Program smo prilagodili svim ukusima i mladim i starim i sedim. Sadržajem smo želeli da zadovoljimo većinu publike koja dolazi u Guču – kazao je Tadić i dodao da će posetioci imati priliku da vide i čuju i „Zvezde Granda“, Miroslava Ilića, Gorana Bregovića kao i majstore trube Bobana i Marka Markovića, Dejana Lazarevića i Dejana Popovića.

Prema Tadićevim rečima, od ove godne na Saboru će se održavati i takmičenja inostranih trubačkih orkestara, koje će ocenjivati tim profesora univerziteta iz Austrije, Rusije i Makedonije.

Povezana vest:  Dejvid Geta do kraja života bez vozačke dozvole

Na tom takmičenju, planiranom za 20. avgust, orkestrima iz 13 zemalja pridružiće se i dva najbolja domaća orkestra, rekao je on.

Tadić je najavio da će ove godine u Guči biti otvoren prvi Muzej Trube u Srbiji, i da će biti predstavljena monografija „Guča – pola veka Sabora trubača“.

Svi programi tog „jednistvenog takmičenja narodnih trubačkih orkestra u svetu“, besplatni su – osim Bregovićevog, za čiji koncert treba izdvojiti 1.000 dinara.

Predsednik agencije Profajl (Profile) Milan Ristić, koja radi na razvoju brenda Guča, rekao je da je zajednički cilj agencije i organizatora da Guču promoviše kao autentičan svesrpski narodni brend, da manifestaciju iskoristi za integraciju Srba iz Srbije, regina i dijaspore, kao i da intenacionalizuje brend.

Povezana vest:  Eyesburn, Atheist Rap i Vojko V na glavnoj bini Belgrade Beer Festa

-U vreme Sabora, Guča, varošica od 2.000 stanovnika će ugostiti više od milion posetilaca, što će biti jedinstven slučaj u svetu – dodao je Ristić.

Direktor produkcije Sabora Dobrivoje Marinski najavio je da će TV Pink prenositi više od 15 sati direktnog programa, zahvaljujući čemu će Sabor, na svih pet kontinenata, moći da vidi i 2,5 miliona ljudi.

Dragačevski Sabor dobio je i zvanični sajt www.gucasabor.com na kome će posetioci moći da se informišu o programu, nagradama, prvim saborskim danima, prvim plakatima, načinu kako da stugnu u Guču, šta da vide…