jazz_festival_beograd_2010Večeras se završava 26. beogradski džez festival

 

Koncertom švedskog sakofoniste i flautiste Magnusa Lindgrena (36) u Studentskom kulturnom centru večeras se završava 26. beogradski džez festival.

Lindgren je u 18. godini je pošao na turneju sa Harbiem Henkokom i kvintetom Petera Johansona, a sa 23 sastavio je prvi bend, počeo da snima i sakuplja priznanja švedske džez zajednice.

Taj mladi multiinstrumentalista član je popularnog švedskog sastava „Nils Landgren’s Funk“, već osam godina sarađuje sa operskom pevačicom Barbarom Hendriks, a komponovao je muziku i za banket povodom dodele Novelove nagrade 2003.

Povezana vest:  Nišvil zvanično otvoren

Lindgren će beogradskoj publici predstaviti svoj album „Batucada jazz“ inspirisan Brazilom.

Pre Lindgrena u Studentskom kulturnom centru nastupiće američki pijanista Džejson Moren i izraelska trombonistkinja Rut Regev.

Moren (35) je završio studije džez klavira na Manhatten School of Music u Njujorku, a 1997. angažovao ga je Greg Osbi sa kojim je putovao po Evropi i snimio album „Further Ado“.

Povezana vest:  Adam Levin kao glumac?

Njegov prvi album „Soundrack to Human Motion“, koji je objavio 1999. godine, Asocijacija džez novinara proglasila je najboljim debitanstkim ostvarenjem, a „Njujork tajms“ albumom godine.

U Studenstkom kulturnom centru nastupiće sa Tarusom Matinom (bas) i Našitom Vejtsom (bubnjevi), sa kojima sarađuje od 2000. i albuma „Facing Left“.

Ovaj trio pod nazivom „Bandwagon“ poznat je po eksperimentisanju sa zvukom, a inspiraciju nalaze i u ritmovima Afrike i Dalekog istoka.

Trombonistkinja Regev, poreklom iz Izraela, prošle godine je počela u Njujorku solo karijeru, a kritika je proglasila „otkrićem 2009.“, ocenivši njen rad kao „dirljivo imaginativan“ i „virtuozan“.

Povezana vest:  Zabranjeno pušenje ovog vikenda u Slunju (Hrvatska) i Obrenovcu

Odlično se snalazi u roku, bluzu, džezu, savremenoj i klasičnoj muzici i sarađuje sa više sastava.

Prethodne tri večeri na Beogradskom džez festivalu nastupili su švedska pevačica Rigmor Gustafson, američki saksofonista i kompozitor Vejn Šorter, američki džez kontrabasista Čarli Hejden, italijanski trubač Enriko Rava, francuski Nacionalni džez orkestar i drugi.