Ove jeseni Kombank Dvorana biće bogatija za još jedan koncert velikana. Slovenački pevač i tekstopisac Zoran Predin predstaviće se pred beogradskom publikom koncertom „Zoran peva Arsena“ koji će biti održan 20. novembra u Kombank Dvorani.

Pedin će Beograd posetiti u sklopu regionalne turneje, nakon izlaska 40 studijskog izdanja „Zoran peva Arsena“ u godini u kojoj istovremenon slavi 40 godina svoje uspešne karijere. Nakon promocije novog albuma i nove knjige „Glavom kroz zid“, kao i gala koncerata u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i Cankarijevom domu, Predin će nastupiti i pred beogradskom publikom.

Na sceni će uz Predina zablistati i „Damir Kukuruzović Django group“ koji susvojevrstan omaž muzici Djanga Reinhardta i Stephanea Grappellia koji su obeležili evropsku muzičku scenu   20. veka. Sam Kukuruzović već dugi niz godina slovi kao jedan od najvernijih  Djangovih sledbenika. 

Povezana vest:  Fanovi Ringo Stara ne daju da se sruši njegova kuća

Bend čine Damir Kukuruzović gitara, Bruno Urlić violina, Mislav Čehaić gitara i Željko Bilbija bas gitara.

Kukuruzovićev bend nastupao je na svim relevantnim festivalima u zemlji i široj regiji promovišući tradiciju Djangove muzike i jazz-a. U svojoj karijeri  Kukuruzović je sarađivao s mnogim značajnim imenima iz sveta jazz-a kao što su Vlatko Stefanovski, Stochelo Rosenberg, Adrian B. Burns , Paulus Schafer, Robin Nolan,  Raphael Fays , Yorgui Loeffler, Wawau Adler…

Kukuzurović je dobitnik  nagrade za najistaknutijeg akustičnog jazz gitaristu Hrvatske, a 2013. godine dobija priznanje za izuzetno gitarističko umeće i promociju hrvatskog jazz-a u svetu.

Povezana vest:  Bregović uzburkao Vltavu u balkanskim ritmovima

Poznat je i po saradnji sa Zoranom Predinom i prvi put će se zajedno pred beogradskom publikom predstaviti  20. novembra.

Zoran Predin je inače u protekle četiri decenije sarađivao sa brojnim muzičarima i oprobao se u raznim pravcima, pisao muziku za pozorišne predstave i filmove i nastupao po celom svetu. Kako kaže uoči svoje turneje : „Najbolje tek dolazi.“

Za album „Zoran peva Arsena“, Predin je kao Arsenov prijatelj, kolega i srodna poetska duša iz njegovog šarolikog opusa odabrao 12 pesama od kojih su dve već predstavljene kao singlovi: „Kuća pored mora“ i „Pamtim samo sretne dane“. Ovo izvanredno delo nastalo je u saradnji sa Damirom Kukuruzovićem i pratećim bendom „Django Group“.

Povezana vest:  Džastin Biber ljubomoran na Džejmsa Franka

Stručna javnost album ocenjuje kao spoj jedinstvenih, vrhunskih interpretacija Dedićevih klasika, koje „uz unesene posebne emocije, naglašavaju stara, ali dodaju i neka nova značenja. Slovenski kantautor koji je s preminulim Dedićem delio sudbinu „pesnikovog bratića“, smisao za humor i kantautorsku kob u album je utkao sve ono što ga je povezivalo i bližilo Arsenu“.

Novinske kritike album opisuju na sledeći način : „Ugođaj džipsi svinga, kantrija i starogradskog zvuka u akustičnim izvedbama pre svega privlači ukusom stvarnog života u kom Arsenove pesme ponovo dobijaju životna, prirodna i izvorna značenja, koja su mnogi zaboravili slušajući ih kao evergrin“.