block_outBlok aut se vraća na mesto zločina

 

Alternativni sastav „Blok aut“ (Block Out) održaće svoj tradicionalni koncert pred kraj godine, 24. decembra u velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra Beograda, a prvi u idućoj im sledi 6. januara u „Hard rok kafeu“ u SSapcu.

-Imamo četiri-pet koncerata godissnje u Beogradu. Dva klupska, jedan festivalski i veliki decembarski koncert, za koji nassa publika zna već 15 godina. Pridržavamo se tog pravila, iako smo pre mesec i po u (klubu) ‘Akademiji’, neki kažu, imali koncert karijere – rekao je gitarista Nikola Vranjković.

U trenutku kad se neznatan broj domaćih rok izvođača usled ekonomske krize odlučuje da izađe iz malih klubova i nastupi u prostoru za oko 1.000 posetilaca poput SKC-a, Vranjković kaže da njegov bend „ne razmisslja da li je to hrabar potez, jer ‘Blok aut’ iza sebe ima vernu publiku koja nije zavisna od medija“.

Povezana vest:  Dodeljene nagrade engleskog rok magazina Kerang

Poslednje izdanje mračnog beogradskog sastava bio je 2007. godine DVD sa snimkom koncerta u Domu omladine Beograda, a Vranjković kaže da „Blok aut“ i dalje ne namerava da objavi novi album, koji bi nasledio CD „Ako imass s kim i gde“ (2004), jer smatra to besmislenim potezom u trenutku potpune propasti diskografskog izdavasstva u Srbiji.

-Svaki put sviramo uživo sve visse i visse novih pesama. Učimo ih zajedno sa publikom. Postoje jako dobri živi snimci na ‘Jutjubu’ i mislim da je to dovoljno. Priča o distribuciji i izdavasstvu je zavrssena onog dana kad je umro CD – kaže Vranjković.

Povezana vest:  Tejlor Svift, Majli Sajrus i Kid Rok na dodeli AMA nagrada

„Blok autu“ ostaje da vidi ssta uraditi sa nekoliko novih pesama koje su „sada već u zavrssnoj studijskoj fazi“, ali Vranjković insistira da se one neće pojaviti u formi novog albuma, već možda samo kao „fizičko izdanje za najvernije fanove, koji traže na jednom mestu sabrane nove pesme“.

Posle koncerta u SKC-u, Beograđani će 6. januara nastupiti u „Hard rok kafeu“ u SSapcu, u istom prostoru gde je policija pre 13 godina pretukla i uhapsila neke članove „Blok auta“ i njima prijateljskog ssabačkog benda „Goblini“. Iskustvo je Vranjković opisao u pesmi „Zorka“ sa albuma „San koji srećan sanjass sam“ (1998).

-Milicija je tada brutalno prebila dobar deo publike na koncertu, a dobar deo ‘Goblina’ i ‘Blok auta’ prebila i uhapsila. Joss uvek niko ne zna za razlog. Drago nam je da sviramo na mestu koje je deo istorije benda. Nema svaki bend privilegiju da bude uhapssen, i da mu publiku prebiju na koncertu – ističe gitarista.

Povezana vest:  Bilja Krstić i Bistrik na turneji u Americi i Kanadi

„Blok aut“ ssabački koncert duhovito najavljuju kao „povratak na mesto zločina“, a Vranjković ističe da se u međuvremenu „nije mnogo stvari promenilo u državi, čak je i ministarstvo policije u istim rukama“.

-U poslednjih deset zaustavljanja, ssest ili sedam policajaca mi se obratilo sa pitanjem: ‘Je l’ imass neki disk?’ Verovatno je sad neka mlađa ekipa u miliciji. U svakom slučaju to nisu isti ljudi koji su onda tukli muzičare – kaže Vranjković.