Aleksandar_Simic

Aleksandar Simić na Supernatural festivalu

Jedna od glavnih zvezda ovogodišnjeg Supernatural festivala koji će biti održan 23. aprila 2011. u Botaničkoj bašti biće naš čuveni kompozitor klasične muzike Aleksandar Simić sa svojim ansamblom Serafimi.

Sa stotinama napisanih kompozicija, izvođenjima u gotovo svakoj zemlji za koju ste mogli da čujete i referencama poput velikih jubileja koji su obeležavani njegovom muzikom, Aleksandar Simić svakako spada među najistaknutije umetnike poreklom sa naših prostora. U najprestižnijim časopisima opisuju ga kao nekog ko je po porudžbini Vatikana komponovao misu Solemnior povodom obeležavanja 950 godina razdvajanja istočne i zapadne crkve. U Rusiji ga znaju kao kompozitora Portreta maršala Žukova, kojim je obeleženo 50 godina pobede nad fašizmom i autora Uspavanke za malog Isusa, kojom je u petnaest zemalja, od Moskve, preko Rima do Londona, zvanično obeleženo 2.000 godina hrišćanstva. Da ne govorimo o tome da je njegovim kompozicijama obeleženo 250 godina od rođenja Getea i 70 godina od smrti Jesenjina.

Ključni segmenti ovogodišnjeg Supernatural festivala su eko seminari i eko sajam. Među predavačima biće Bratislav Marković-Mungos, koji će posetiocima pričati o ronjenju sa Žakom Kustoom, koji se smatra osnivačem savremenog ronjenja, Dragan Jaćimović, prvi čovek iz Srbije koji se popeo na najviši vrh na svetu, Mont Everest i Vladimir Lale Janković i Rambo Amadeus koji će predstaviti Centralu – Centar za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije.

Povezana vest:  MTV »GURA« JESS GLYNNE – DEVOJKU KOJA JE SINONIM ZA LETNJE HITOVE

Bratislav Marković- Mungos jedan je od doajena ronilaštva na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije. Bio je predsednik Ronilačkog saveza SCG i osnivač kluba Amfora. Nosilac je kategorije CMAS Instruktor sa tri zvezde. Želja da se iskustvo, znanje i ljubav prema ronjenju podeli sa drugima dobila je svoj konačan oblik osnivanjem ronilačkog kluba Amfora 1998. godine, a gospodin Marković je odlučio da autoritet i rezultate svojih poslovnih uspeha iskoristi kao zalog te svoje želje. Svake godine organizuju se brojni kursevi za početnike, više kategorije i ronilačke akcije na morima, jezerima, u zemlji i inostranstvu. RK Amfora je u međuvremenu postao jedan od vodećih klubova u zemlji.

Dragan Jaćimović je prvi Srbin koji se popeo na najviši vrh na svetu, Mont Everest. Bilo je to 26. maja 2000. godine. Osvojio je mnoge vrhove u Srbiji i svetu.

Povezana vest:  Adam Levine izbacio svoju parfemsku liniju

Osnivač je i prvog tima za ekstremne sportove u Srbiji koji se na profesionalan način bavi celokupnim domenom ekstremnih sportova. Kao vođa ekspedicije uspeo je da postavi nove rekorde u masovnim usponima. Krajem jula 2004. godine, 34 planinara pod Draganovim vođstvom uspešno je osvojilo Elbrus (najviši vrh u masivu Kavkaza), čime je postavljen rekord za najmasovniji uspon na Elbrus. Nakon toga, februara 2005. godine svih 15 članova ekspedicije izveo je na najviši vrh obe Amerike – Akonkagva.

Vladimir Lale Janković i Rambo Amadeus predstaviće Centralu – nevladinu organizaciju – Centar za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije. Centrala, čiji je predsednik Vladimir Lale Janković, ima za cilj da sakupi, razvija i prenosi znanje o obnovljivim izvorima energije, da nađe načina da se to znanje primeni u Srbiji i da se podigne svest građana Srbije o potrebi štednje energije i njenog dobijanja iz obnovljivih izvora energije.

Centrala radi i na obuci učenika, studenata, mladih naučnika – budućih korisnika i proizvođača opreme, povezivanju i uspostavljanju saradnje sa sličnim institucijama u Srbiji i svetu, izdaju biltene i časopise, brošure i knjige kao i elektronska izdanja stručnih radova o obnovljivim izvorima energije.

Povezana vest:  Of Monsters and Men na INmusic festivalu!

Supernatural festival, multimedijalni događaj koji slavi Dan planete Zemlje donosi mnogo noviteta na novoj lokaciji, ali ostaje veran osnovnoj ideji – očuvanju životne sredine. Posetioci će imati priliku da uživaju u prirodi, organskoj hrani, zabavnim radionicama, zanimljivim predavanjima, dobrom druženju i “easy listening” muzici. Među izvođačima biće hrvatski šansonjer Ibrica Jusić i poznati italijanski džez muzičar, producent i gitarista Nikola Konte, koji će nastupiti sa svojim šestočlanim bendom Jazz Combo!

Na Zelenoj pijaci biće promovisani organski autohtoni proizvodi iz Srbije. Biće tu Snežana Jandrlić, borac za organsku i zdravu Srbiju i međunarodni pokret Slow Food, koji promoviše zaštitu biodiverziteta u lancu ishrane, kao i mnogi drugi. Karte u predprodaji za festival mogu da se nabave od 28. marta u Kulturnom Centru Parobrod (Kapetan Misina 6) i na biletarnici Botaničke bašte po ceni od 500 dinara. Broj karata je ograničen! U prodaji je samo 2.000 ulaznica!