plavi_koncert_arena

Uz novi singl stiže i film o Plavom orkestru

 

„Plavi orkestar“ će ovog leta imati samo nekoliko nastupa u regionu, među kojima je 25. juna „Eks Ju rok fest“ (Ex Yu Rock fest) u banatskom mestu Starčevo, dok bi početkom jula trebalo da objavi novi singl „(R)evolucija“. Frontmen Saša Lošić je rekao danas agenciji Beta da će, uz to, 23. jula na „Sarajevo film festivalu“ biti održana premijera igrano-dokumentarnog filma o „Plavom orkestru“, koji je tri godine snimao režiser Pjer Žalica.

-Doći će svi koji su učestvovali u filmu, od ‘Lajbaha’ (Laibach), Radeta Šerbedžije, Severine (Vučković), do Gorana Bregovića. Oni će biti gosti na premijeri, koja će biti jedan veliki hepening, čitav dan biće u našem znaku – kaže Lošić.

Povezana vest:  NOVI HIT SINGL DISCIPLIN A KITSCHME - ZABORAVILI ROKENROL !?!

Sarajevski „Plavi orkestar“ sa prvim albumom „Soldatski bal“ (1985) postao je najveća tinejdžerska atrakcija u Jugoslaviji, zahvaljujući hitovima kao što su „Suada“, „Bolje biti pijan nego star“ ili „Goodbye Teens“, ali je potom popularnost benda počela da jenjava do kraja osamdesetih.

Posle rata u Bosni i Hercegovini, Lošićev bend je počeo da radi iz Slovenije, stekavši novu popularnost albumima „Longplay“ (1998) i „Infinity“ (1999).

Povezana vest:  NAJLEPŠE SEĆANJE NA BEOGRAD: Maya Sar objavila live video spot za "Naša ljubav, naša kuća"

Novu pauzu nameravali su da prekinu povratničkim albumom radon nazvanim „Revolucija“, čiji je izlazak prvobitno najavljivan pred regionalnu turneju na kojoj je „Orkestar“ svirao prošlog marta u Beogradskoj areni, ali se do tada pojavio samo singl „Amerika“.

-Ne bih se više upuštao u obećanja kada će novi album. Sve je snimljeno. Sad sve zavisi od miksa i našeg perfekcionizma. Album će biti vrlo bazičan, pun energije, stari ‘Orkestar’ sa elementima novog doba – kaže Lošić, koji trenutno radi na albumu u Zagrebu.

Novi singl „(R)evolucija“ trebao bi da se pojavi početkom jula i u njemu „Plavi orkestar“ sarađuje sa bosansko-hercegovačkim angažovanim alternativnim sastavom „Dubioza kolektiv“, na čijem je prethodnom albumu „5 do 12“ (2010) Lošić gostovao u pesmi „Vidi, vidi, vidi“.

Povezana vest:  Pobednici HGF-a Soul Radio premijerno u Beogradu

-Dok čekamo album, da ostanemo u kontaktu sa publikom imamo nekoliko koncerta u regionu, među njima Starčevo. Sviramo neku vrstu vremeplova, od prvih pesama ‘Suada’ i ‘Soldatski bal’ do ‘Ako su to samo bile laži’. Na koncertima dobro prolazimo. Možda ljudi vide u nama dah prošlog vremena, nekakvu benignu pojavu, poput ćevapa I sladoleda? – kaže Lošić.