Pulp

EXIT 2011

Prve večeri Egzita nastupio britanski sastav Palp

 

Nakon tradicionalnog vatrometa koji je obeležio veče početka 12. Egzit (Exit) festivala, na glavnoj bini je sinoć nastupio jedan od najznačajnijih britanskih alternativnih sastava Palp (Pulp). Iako je koncert benda kasnio gotovo pola sata, publika ih je dočekala gromoglasnim aplauzom, a pevač Džarvis Koker (Jarvis Cocker) pozdravio je prepun Mejn stejdž i na srpskom jeziku, najavivši tako i narednu pesmu.

Vatromet3Palp je na Mejn stejdž (Main Stage) privukao i veliki broj stranih posetilaca festivala iz Velike Britanije, a veliko oduševljenje izazvali su njihovi najveći hitovi Disko 2000 (Disco) i Komon pipl (Comon people).

Tokom nastupa pevač Palpa Džarvis Koker pomenuo je da je čuvenom Bitlsu Ringo Staru (Starr) rođendan i u njegovo ime otpevao nekoliko stihova njegove slavne pesme Žuta podmornica (Yellow submarine).

Povezana vest:  Mila Ristović pobednica „Cityvizije" u Delta Cityju

Nastupi na glavnoj bini počeli su u 19 časova, a čast da prvi nastupe na ovogodišnjem Egzitu imali su novosađani Ateist rep (Atheist Rep), nakon kojih je usledio i kalifornijski sastav Bed rilidžn (Bad Religion).

U 22.30 sati na gotovo prepun Mejn stejdž su izašli Arkejd fajr (Arcade fire), koji su svoj nastup počeli sjanom video projekcijom u kojoj su se našle i scene iz kultnog filma Ratnici podzemlja (Wariors). Osam članova benda uspelo je da atmosferu među publikom dovede do vrhunca, a tokom besprekornog nastupa u svaku pesmu uvodili su novi instrument što je doprinelo potpuno autentičnom zvuku.

Na Fjužn stejdžu (Fusion Stage), pred prepunim prostrorom ispred bine, su oko 11 časova nastupili velikani hip-hop mužike bend Haus of pejn (House of Pain), čiji su se članovi Everlst i Deni boj (Danny Boy) ove godine ponovo okupili da bi proslavili svoju dvadesetu godišnjicu.

Povezana vest:  Alka Vuica u provodu u u klubu Mr Stefan Braun

Bend je, zbog velikog jubileja, odsvirao sve najpoznatije pesme iz svoje diskografije, a publika je bila oduševljena izvedbom njihovog najvećeg hita Džamp araund (Jump Around) sa kojom su i završili nastup.

U Dens areni, bini na kojoj je pretežno zastupljen elektronski zvuk, u dva časa ujutru nastupio di-džej Tiga, a nakon njega usledio je nastup kanadskog di-džeja i producenta Ded mausa (Deadmau5).

U ranim jutarnjim časovima, ali pred još uvek punom Dens arenom nastupio je i jedan od najpoznatijih elektro di-džejeva danšnjice Džejms Zabiela (James), a binu je prvog dana festivala zatvorio di-džej Joris Vorn (Voorn) iz Amsterdama.

Program je počeo i na metal Eksploziv bini, na kojoj su nastupili bugarski bendovi Vendeta (Vendetta) i Last houp (Hope), zatim Negura bunget iz Rumunije, a oko ponoći je pred publiku izašao i novosadski bend Ritam nereda.

Povezana vest:  Beogradski džez festival od 27. do 30. oktobra

Na istoj bini su sinoć nastupili i Ol eksept van (All except one), Šoplifters (Shoplifters) i Daunstroj (Downstroy).

Za vreme četiri dana festivala, po drugi put se održava i Tuborg Muzička Konferencija, koju je u 18.00 časova razgovorom sa polaznicima otvorio Gešafelštajn (Gesaffelstein), jedan od umetnika koji će nastupiti na bini pod nazivom Elektrana.

Ove godine je osetno više ljudi posetilo je prvi dan festivala, a gužve su bile najveće na putevima gde su pridošli posetioci dobijali narukvice. Ovogodišnji, 12. po redu festival Egzit otvoren je sinoć i trajaće do 10. Jula, a tokom ova četiri dana na 20 festivalskih bina nastupiće preko 600 izvođača.

Bad Religion