Koncert_(2)

Nišville koncert i workshop Elmhurst College Jazz Band u Nišu

Elmhurst College jazz band – veliki džez orkestar istoimenog Univerziteta koji se nalazi 20 kilometara od Čikaga,  u organizaciji Nišville jazz festivala  održao je prethodnih dana  besplatni koncert i  workshop u prostorima SKC-a Niš.

U nedelju, 10. avgusta, u dvorištu Banovine, ovaj studentski big bend predstavio se kao fantastičan ansambl koji kako po pojedinačnim solističkim kvalitetima članova, tako i po kolektivnom zvuku  može parirati i mnogim profesionalnim velikim džez orkestrima. Elmhurst College Jazz Band je nastupio pod vođstvom šefa jazz odseka  ovog univerziteta Daga Biča (Doug Beach) čije veoma zahtevne i izuzetno inventivne aranžmane orkestar izvodi. A o kakvom je aranžeru reč dovoljno govori i podatak da je profesor Doug Beach, izmedju ostalih,  sarađivao i sa čuvenim Orkestrom Kaunta Bejzija i to baš na CD-u (sa vokalnim ansamblom „New York Voices“), koji je dobio Grammy nagradu za najbolji album  velikog jazz sastava.

Povezana vest:  Zbog rekordnog interesovanja za Exit Avanturu produžena akcija „4+1"!

Workshop_6

Mladi muzičari iz Čikaga u potpunosti su uspeli da svoju ogromnu energiju i posvećenost prenesu  i na publiku koja je ovacijama nagradila njihov nastup.  Program „Čekajući Nišville“, u kojem su kao gosti nastupili i odličan mladi niški kvartet „Krembou“ i salsa jazz band iz Sofije „Mango Duende“, u dvorištu Banovine pratilo je preko 500 posetilaca.

Tokom svog boravka u Nišu  dirigent Doug Beach i članovi Elmhurst College Jazz Banda  održali su odlično osmišljen workshop za mlade niške muzičare.  Kroz nekoliko kompozicija dirigent i članovi benda su demonstrirali aranžmanske postavke po sekcijama ( saksofoni, tromboni, trube i ritam sekcija) i obrazložili koncepte solo deonica, a onda su, da cele priča ne ostane ex catedra, u nastavku pozvali polaznike workshopa da se pridruže big bendu. Jedinstvenu priliku da sviraju sa pravim big bendom i predstave se kao solisti – polaznici su u potpunosti iskoristili. A kakav potencijal Niš ima kada je reč o džezu – najbolje su rekli veliki aplauzi dirigenta i članova big benda upućeni novim muzičkim prijateljima.

Povezana vest:  Novi album Kajli Minog 5. jula

Foto: Saša Đorđević