nouvelle vagueNouvelle Vague na Nišvilu

Francuski sastav Nouvelle Vague koji i osam godina posle objavljivanja prvog albuma nastavlja da oduševljava publiku na koncertnim podijumima širom sveta – nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu poslednje večeri 18. avgusta.
Sastav Nouvelle Vague osnovali su 2004. godine Marc Collin i Olivier Libaux, sa osnovnom idejom da spoje svoja dva naizgled nespojiva muzička afiniteta: enrgičan new wave rok i melanholičnu brazilsku bossa novu (koja je poslednjih decanija jedan od važnijih džez izvora) – čiji nazivi znače istu stvar: novi talas. S obzirom da su u ovu kombinaciju inkorporirali i specifičan francuski senzibilitet i novoosnovanoj grupi dali ime istog značenja „novi talas“, samo u franuskoj varijanti – Nouvelle Vague. Ovaj „tri u jedan“ projekat koji je u raznim fazama uključivao i veću broj ženskih vokala (Melanie Pain, LisetAlea, Phoebe Killdeer, Nadeah Miranda, a u poslednje vreme punopravni član benda je plesačica čuvenog Crazy Horse kluba – Zula). Prema rečima Collina i Libauxa, osim muzičkih kvaliteta, jedan od glavnih uslova za angažovanje pevačica bio je – da nisu čule originalne verzije kompozicija koje su obrađivane. Prvi album grupe na kojem su se našle kompozicije grupa XTC, Modern English, The Clash, Joy Division, Sex Pistols, Tuxedomoon, The Cure, The Undertones (između ostalih i „Guns of Brixton“, „Dance With Me“, „Love Will Tear Us Apart“…) prodat je širom sveta u preko 700.000 primeraka. Da nije reč o „senzaciji za jednokratnu upotrebu“ dokazali su i sledećim albumima, ali i rasprodatim koncertima od Azije do Amerike, na kojima su u prvom planu originalnost LisetAlea, elegancija Melanie Pain, senzualnost Fibi Killdeer i scenski temperament Zule. Drugi album („Bande à Part“ ) sadržao je i verzije „Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn’t’ve)“ (Buzzcocks), „Blue Monday“ ( New Order), „The Killing Moon“ (Echo & the Bunnymen), „Don’t Go“ (Yazoo), „Eisbär“ „Heart of Glass“ (Blondie)… dok su na trećem albumu Nouvelle Vague ( „3“) uključili i goste – autore i/ili izvođače originalnih verzija (Martin Gore iz Depeche Mode, Ian McCulloch iz Echo & the Bunnymen, Terry Hall iz The Specials i Fun Boy Three, Barry Adamson iz Magazine(….) ali repertoar proširili i manje poznatim pesama rokera iz Belgije, Australije…
Ako su prva tri albuma bila prevashodno usmerena britanskoj new wave i post punk sceni, na četvrtom „Couleurs sur Paris“, Novelle Vague su se okrenuli francuskoj new wave sceni od kraja sedamdestih pa do danas.

Povezana vest:  Na koncertu Željka Samardžića u Hrvatskoj bacano kamenje i pucano