Les Tziganes Ivanovitch 1„Les Tziganes Ivanovitch“, čuveni izvođači ruske ciganske muzike

„Đelem, đelem“, proslava Svetskog dana Roma, biće održana 8. aprila u Sava centru, u okviru koje će nastupiti „Les Tziganes Ivanovitch“, čuveni izvođači ruske ciganske muzike, na našim prostorima poznatiji kao Cigani Ivanovići. Ovo je njihov nastup u Beogradu posle 30 godina. Pored Cigana Ivanovića, kao zvezde sa naših prostora nastupiće „Ođila“ i „Amaro Del“.
Poreklo „Cigana Ivanovića“ vodi iz Batajnice, pored Beograda, iz porodice Žarka Jovanovića, muzičke legende, kralja ciganske muzike i najboljeg svirača na balalajki ikada. Tako kažu.
Nastavljajući međunarodnu reputaciju i blistavu karijeru svog oca, Petar i Slobodan stižu u Pariz krajem šezdesetih godina prošlog veka i postaju vodeći tandem u brojnim ruskim kabareima i restoranima. Kako „Jovanović“ na francuskom ne zvuči baš najbolje, oni uzimaju umetničko ime „Les Tziganes Ivanovitch“.
Prvu ploču „Me Sem Rom“ izdaju početkom sedamdesetih, a tekst na omotu o njihovoj muzici je pisao lično Roman Gari, poznati francuski pisac, reditelj i diplomata. On govori o ponovnom vraćanju ruske i ciganske izvorne muzike, o tradiciji o kojoj je pisao Puškin, te kako se sva ta prelepa misterija ocrtava u muzici „Les Tziganes Ivanovitch“.
Ostvarujući virtuozne numere (npr. varijacije Ševe), preko tradicionalnih ruskih, ciganskih i naših pesama, Ivanovići su vladali ovom muzikom tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. U tom nezaboravnom vremenu, dali su Parizu, ali i svetu, jedan novi zvuk, jednu novu svežinu tradicionalnom.
Svoju brilijantnu karijeru potvrdili su snimajuci još tri ploče na prostorima bivše Jugoslavije, koje su postale dijamantska, platinasta i zlatna. U ovom žanru muzike, to niko nije ponovio.
Nagli i prerani odlazak Slobodana, njegov brat je obeležio objavljivanjem numere „Iso Amaro“, koja i danas predstavlja esenciju njihovog stvaranja.
„Les Tziganes Ivanovitch“, koji vodi Petar sa suprugom i sinovima, nastavlja da zadivljuje svojim umećem i zvukom prenoseći sve najlepše i najemotivnije što ciganska muzika može da pruži.
U kratkom nabrajanju bitnih nastupa mogu se naglasiti, izvođenja u kabareima i televiziji (Chez Regine, Raspoutune, Chez Ludmila, Cirque d’hiver, Boulogne, Jacques Martin, Jacques Chancel, TF1, Radio Monte Carlo).
Nastupali su uz Žo Dasana, Ivana Rebrofa, Mišela Sardua… Svirali su privatne koncerte za porodicu Renije (Monte Karlo) i princezu Karolinu. Bili su prijatelji sa Seržom Geinsbourgom, Sofijom Loren, Bernarom Lavilijeom…

Povezana vest:  Novo od Florence + the Machine – „Moderation“