kliziste

PREGLED, KLIZIŠTA

U Kosjeriću i Bajinoj Bašti najveći problem klizišta

U opštini Kosjerić voda je aktivirala preko 300 klizišta, u Stojićima je odnela celo brdo ,a većina sela odsečena je od sveta ,zbog prekida puteva,izjavio je za Tanjug predsedniik opštine Kosjerić Milijan Stojanić.
Klizišta su odnela I dalekovode, pa je u opštini Kosjerić trenutno 1000 meštana bez struje.
-Ekipe Elektrodistribucije mnogim mestima ne mogu da priđu zbog odrona.Ista situacija je i sa dobrovoljcima koji nose hranu ,lekove i vodu ugroženima po kosjerićkim selima koja su odsečena od sveta.U selu Stankići imamo 20 kuća kojima je pomoć potrebna – kaže Stojanić.
Put Valjevo-Kosjerić je prohodan, dodao je on.
Po rečima Stojanića opštini su neophodne pumpe za izvlačenje vode,a meštani ,iako sami u teškoj situaciji,organizovali su se i njih 30 spremno je da krene u Šabac i pomogne u odbrani ovog grada od poplava.
I u opštini Bajina Bašta klizišta su trenutno najveći problem.
-Pored 11 kuća koje su klizišta odnela imamo još 2 u Okletcu,koje su napukle usled odrona – kaže predsednik opštine Radomir Filipović.
Spalilačke ekipe uspele su da dođu do Kostolca u kome je bilo zarobljeno 1000 ljudi.
-Probili smo put Dub-Kostojevići i pomoć je stigla u Kostojeviće. Imamo dovoljno volontera,ali nam nedostaju hrana, lekovi,gorivo za mašine i voda za piće -kaže Filipović.
Pomoć u flaširanoj vodi i stacionarnim cisternama stigla je iz Grada Užica,a u raščišćavanju puteva učestvuju i Putevi Užice.
Filipović ističe da protok vode na hidroelekterani Perućac pod kontrolom i opao je 1.500 na 1.100 kubnih metara u sekundi.
-U toku noći došlo je do zamućenja vode na Tarskom vodovodu.Hitno smo poslali cistern sa pijaćom vodom i zamenili vodu na bazenu vodovoda ,tako da je ona sada ispravna za piće ,pa roditelji 540 mališana koji borave u odmaralištu na Mitrovcu,nemaju razloga za zabrinutost -rekao je Filipović.
Snabdevanje strujom polako se normalizuje u bajinobaštanskoj opštini.Po rečima Filipovića,od 111 osposobljeno je 49 trafostanica. Od Bajine Bašte prohodan je put ka Valjevu ,dok je zatvoren put Bajina Bašta-Rogačica.

Povezana vest:  Zdravstveno stanje Jovanke Broz se pogoršalo