Sagittarius ACrna rupa spremna za „veliki zalogaj“

Astronomi će uskoro moći da prisustvuju velikom događaju koji će im crna rupa prirediti, kada bude „progutala“ džinovski gasni oblak.
Super-masivna crna rupa, poznata kao „Sagittarius A“, koja se nalazi u središtu naše galaksije, sprema se da usisa ogromni gasni oblak G2, mase tri puta veće od Zemljine, prenosi Bi-Bi-Si.
Prema najavi naučnika na nedavno održanom skupu Američkog astronomskog društva u Vašingtonu, kolizija bi trebalo da se dogodi na proleće.
„Ovo bi mogao da bude najveći obrok naše crne rupe u poslednjih nekoliko stotina godina. Sudar bi mogao da proizvede spektakularni vatromet“, rekao je Lio Mejer sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu.
„Sagittarius“ je udaljen 27.000 svetlosnih godina od našeg Sunčevog sistema i poseduje masu koja je četiri miliona puta veća od mase Sunca.
Premda je poznato da crne rupe uvlače sve što je u njihovoj blizini, ovo će biti prva prilika za astronome da vide kako ona „proždire“ jedan ovako veliki oblak.
Kako se ovaj proces bude odvijao, turbulentna zona oko crne rupe će postati neobično svetla, pružajući naučnicima šansu da saznaju više o ovom fenomenu.

Povezana vest:  Titanik nije potonuo zbog sante leda već požara?