SHARK WEEK, omiljeniji specijalni letnji TV program, biće emitovan na Discovery kanalu u nedelji od 24. do 30. jula. Ljubitelji ajkula biće u prilici da svakog dana od 23:00 pogledaju zanimljive programe posvećene ovim fascinantnim životinjama. Ovog leta, gledaoci će pratiti Majkla Felpsa, najodlikovanijeg olimpijca svih vremena, koji se pridružuje članovima organizacije Bimini Šark Leb kako bi naučio više o ajkulama. Proslavljajući 29 godina emitovanja, Shark Week prikazuje potpuno nove, revolucionarne, priče o ajkulama. Koristeći inovativnu istraživačku tehnologiju naučnici otkrivaju neke od najjedinstvenijih vrsta ajkula na svetu. Takođe, prvi put u istoriji ovog programa Shark Week se emituje na Discovery kanalu širom sveta u istoj nedelji, i u preko 220 zemalja i teritorija.

Program ovogodišnje  Shark Week nedelje

Lekcije o ajkulama sa Majklom Felpsom

Majkl Felps se pridružuje Doku Gruberu i Tristanu Gatridžu iz organizacije Bimini Šark Leb na ubrzanom kursu o ajkulama. Oni će pokušati da razbiju mitove o ovim životinjama, i naučiti Felpsa kako da pažljivo pliva sa njima – uključujući i to kako da ostane miran čak i kada ajkula pliva dva metra od njega. Na kraju,  ovi istraživači će upoznati Felpsa sa neverovatnom snagom velike bele ajkule.

Povezana vest:  Premijera nove HBO Europe serije "Trideset srebrnjaka" 29. novembra

U ponedeljak, 24. jula u 23:00 na Discovery kanalu.

Ajkule i krokodili

Doktor Mark Mikejn i konzervator Pol de Gelder kreću u ekspediciju na jedno od mesta koje je najgušće naseljeno ajkulama – udaljenu divljinu na severnoj teritoriji Australije. Markov zadatak na ovoj ekspediciji je da izbroji ajkule i zabeleži vrste, a Pol kreće na putovanje jer je načuo da se u ovoj oblasti ajkule i krokodili bore oko morskih kornjača.  Šta se dešava kada se krokodili dugački 4 metra presele u vode koje nastanjuju ajkule? Mark i Pol će nam to otkriti!

U utorak, 25. jula u 23:00 na Discovery kanalu.

Ajkule i grad: Los Anđeles

Duž obale kod Los Anđelesa ima više velikih belih ajkula nego ikada ranije. Doktor Kris Lou, direktor CSULB Shark laboratorije, želi da sazna zašto se njihov broj povećava. Njegova istraživanja dovode ga na ostrvo Gvadalupe, u Meksiku, gde će pronaći rešenje.

U sredu, 26. jula u 23:00 na Discovery kanalu.

Povezana vest:  Sara Dru iz Uvoda u anatomiju čeka dete

Velika bela ajkula – Serijski ubica

Svake druge godine u oktobru – 2008, 2010, 2012. i 2014. – osamljena plaža na obali Kalifornije bila je poprište užasnih napada velike bele ajkule. Da li se to ista ajkula iznova vraća? Da li su se napadi nastavili i u 2016. godini? Doktor Majkl Domair  veruje da su ovi napadi više nego tragična slučajnost. Uz pomoć eksperata za ajkule, Ralfa Koliera i Kala Luterna, koristeći  satelite i DNK tehnologiju, Dr Majkl želi da se po svaku cenu suoči sa ajkulom ubicom.

U četvrtak, 27. jula u 23:00 na Discovery kanalu.

Ajkule čekićare – Invazija

Početkom novembra džinovske ajkule čekićare stižu blizu obale Floride. Ali zašto? Vodeći istraživač ajkula Tristan Gatridž prati ove obično usamljene grabljivce da bi to saznao. Ultrazvuk pokazuje da mnoge ženke nose mladunce. Gatridž veruje da su one provele zimu na Biminima kako bi hranile svoje mladunce u stomacima – a zatim se premeštaju na obalu Floride kako bi lovile ribe koje migriraju iz tih voda – dokazi su nepogrešivi.

Povezana vest:  Popularni Toni Dinozo napušta NCIS

U petak, 28. jula u 23:00 na Discovery kanalu.

Afrički safari na ajkule

Madagaskar nije poznat kao lokacija u kojoj borave velike bele ajkule. Prema istraživanjima o ajkulama, velike bele ajkule i tigar ajkule više se ne nalaze u vodama Madagaskara. Kako je onda velika bela ajkula, obeležena u Južnoj Africi, putovala gotovo 2500 km uz afričku obalu do Madagaskara? Krejg O’Konel i njegov tim putuju do ovog udaljenog ostrva da to istraže i saznaju da li je Madagaskar sledeće  veliko sklonište ajkula.

U subotu, 29. jula u 23:00 na Discovery kanalu.

Felps protiv ajkula: Osvajač zlata i velika bela ajkula

Ajkule spadaju među najbrže grabljivice i najefikasnije predatore na planeti. Majkl Felps je najveći šampion u plivanju ikada. Felps je postavio 39 svetskih rekorda i osvojio 23 olimpijska zlata, ali on ima još jednog konkurenta kog mora da pobedi. Najodlikovaniji sportista na svetu će uporediti svoju brzinu sa brzinom ajkule: Felps protiv ajkule – trka može da počne.

U nedelju 30. jula u 23:00 na Discovery kanalu