Novi dokumentarni film „Margaret Atvud: U rečima je moć“ (Margaret Atwood: A Word After A Word After A Word Is Power), o pesnikinji i spisateljici kojoj je televizijska adaptacija njenog romana „Sluškinjina priča“ donela svetsku slavu, imaće premijeru 18. marta na HBO GO-u. Film će takođe biti emitovan na HBO kanalu, 25. marta u 22.05h.

Milioni čitalaca širom sveta znaju njene knjige od korice do korice, ali malo njih zna ženu koja se krije iza tih priča. Reditelji Nensi Leng i Piter Rejmont i njihova snimateljska ekipa proveli su godinu dana sa Margaret i njenim partnerom Grejemom Gibsonom. Pratili su ih na književnim tribinama, provodili vreme sa njihovom porodicom i posećivali snimanje „Sluškinjine priče“, popularne serije koja je adaptacija njenog romana iz 1985. godine. Uz priče iz života, koje sa gledaocima dele njihovi prijatelji, porodica, ali i sama Margaret Atvud, film istražuje njeno odrastanje u kanadskoj divljini, njeno pesništvo u mladosti i pruža redak uvid u njen spisateljski rad dok završava svoj poslednji roman „Svedočanstva“.

Povezana vest:  Premijere na kanalu Animal Planet: Šamvari: Život u divljini i Netaknuta ostrva

Nensi Leng i Piter Rejmont su istovremeno i producenti filma, izvršni producenti su Piter Pirson i Stiv Ord, a Stiven Paničia je nadzorni producent. Montažu potpisuju Keti Galkin i Ketrin Lajons, a direktor fotografije je Džon Vesthauzer. U filmu se pojavljuju Margaret Atvud, Grejem Gibson, En Krebtri, Elizabet Mos, Sara Poli i drugi. Tatjana Maslani u filmu čita poeziju i prozu Margaret Atvud.

„Ovo su bile dve uzbudljive i pomalo zastrašujuće godine – pratili smo Margaret i Grejema po celom svetu i išli u korak sa ovim neverovatno energičnim, uvek radoznalim parom, sa željom da otkrijemo tajnu uspeha koji su postigli kao pisci i javne ličnosti. Pružili su nam izuzetnu dobrodošlicu, pozvali su nas na porodično krstarenje Islandom, u njihov skriveni kutak na ostrvu Pili, kao i u njihovu kuhinju u Torontu, gde se zadirkuju poput zaljubljenog mladog para. Bila je privilegija biti pozvan u njihov svet. Upoznali smo njihovu porodicu, najbliže prijatelje i kolege. Pročitali smo mnoge njihove knjige. Uspeli smo da prevaziđemo svoj strah i da ih upoznamo. Naš film se sastoji od dve niti – njihovih putovanja po svetu, tokom kojih Margaret drži govore i potpisuje knjige širom Severne Amerike i Evrope, kao i otkrivanja priče o njihovom zajedničkom životu“ – izjavili su Nensi Leng i Piter Rejmont.

Povezana vest:  EKSKLUZIVNA PREMIJERA MINISERIJE IZ ORIGINALNE HBO PRODUKCIJE „OLIV KITRIDŽ"

Margaret Atvud je autorka 16 romana, 17 knjiga poezije, 10 knjiga koje nisu iz oblasti fikcije, 8 knjiga za decu i serije grafičkih novela. Adaptacija njenog distopijskog romana „Sluškinjina priča“ je nagrađena sa 8 Emija, uključujući Emi za najbolju dramsku seriju. Iako piše više od 60 godina, Atvud je sa 78 godina iznenada postala kultna spisateljica našeg doba. Čitaoci se okreću njenim delima dok se suočavaju sa usponom autoritarne politike, tehnologije koja se razvija velikom brzinom i polako nadolazećom katastrofom koju donose klimatske promene. Njena poezija i knjige bave se opstankom, a istovremeno su same po sebi alati za preživljavanje. Njen roman „Svedočanstva“, iščekivani nastavak „Sluškinjine priče“, bio je jedan od dobitnika Booker nagrade za književnost 2019. godine.

Povezana vest:  FARMA 3. SEZONA, Paroški podelio zadatke