FEDIS festival nastavlja da svoju nagradu Zlatna antena naziva po legendarnim stvaraocima koje su svojim delanjem zadužili srpsku i regionalnu produkciju TV serija.

Posle Zlatnih antena po Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić, Radimili Savićević, Živojinu Žiki Milenkoviću,  od ove godine nagrada Zlatna antena za najbolju režiju nosiće naziv po legendarnom reditelju Aleksandru Aci Đorđeviću.

Aleksandar Aca Đorđević rođen je u Subotici  28. jul1924 a preminu u  Beograd27. april2005.  Đorđević je diplomirao 1952. godine na Pozorišnoj akademiji u Beogradu, a rediteljsko umeće je stekao u Narodnom pozorištu u Nišu gde je režirao drame čitavu deceniju. U Radio televiziju Beograd prelazi 1990 godine i autor je  najznačajnijih i najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih televizijskih serija kao što su:  Mastori, Otpisani, Povratak optisanih, Vruć vetar, Bolji život, Balkan ekspres, Srećni ljudi, Porodično blago…

Povezana vest:  Discovery kanal obeležava pedeset godina od ubistva Džona Kenedija nizom dokumentarnih programa uz ekskluzivne snimke i sagovornike

Dobitnik je Oktobarske nagrade, Nagrade za životno delo RTB-a i drugih. Sahranjen je u Aleji velikana.

– Naša ideja i misija je da sve naše Zlatne antene ponesu ime po nekom od najznačajnijih ličnosti regionalne televizijske produkcije za oblast u kojoj su postigli vanserijske uspehe. Na taj način želimo da se odužimo tim stvaraocima, ali ih i da sačuvamo od zaborava njih i njihov rad – istakao je direktor FEDIS festiala Nenad Milenković.

Povezana vest:  BBC ne obnavlja ugovor s Klarksonom

Međunarodni Festival drama i serija FEDIS održava se po 13. put od 3. do 5. oktobra 2023 godine u Domu omladine Beograda, uz učešće TV serija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.