empire_state_buildingNajpoznatija zgrada sveta – Empajer stejt bildnig – postaje „zelena“

 

Empajer stejt bildnig (Empire State Building), jedan od najpoznatijih oblakodera na svetu i najviša zgrada Njujorka, biće rekonstruisan i daće skroman doprinos zaštiti klime, javio je danas Dojče vele. Na uglu Pete avenije i 34. ulice ka nebu se uzdiže silan masivan oblakoder od 102 sprata, visok 450 metara. Empajer stejt bilding, do sada sivi džin, trebalo bi da postane „zelen“ i ekološki.

Povezana vest:  Najmlađi posetioci Delta Cityja uživali u modnoj reviji i lutkarskom pozorištu

-Jasno je da ima velikih prednosti kada se štedi energija i smanjuje emisija ugljen dioksida – izjavio je  šef projekta za renoviranje Empajer stejt bildinga Rej Kurtaro.

Pošto je reč o najpoznatijoj kancelarijskoj zgradi na svetu, nema boljeg primera, a za 550 miliona dolara biće renovirana ta arhitektonska ikona. Čak 100 miliona će otići na mere uštede energije.

Biće promenjeno osvetljenje, klima uredjaji i grejanje, prozori će biti bolje izolovani, zaposleni u zgradi će moći da kontrolišu potrošnju energije onlajn i dobijaju savete za uštedu. Iza toga je inicijativa bivšeg američkog predsednika Bila Klintona za zaštitu klime.

Povezana vest:  Nedoljiva koža uz M•A•C MINERALIZE TIMECHECK LOTION

-Svaki čovek na svetu kojem je važna zaštita životne sredine sada će imati priliku da vidi šta to znači – pošto svi znamo za Empajer stejt bilding – rekao je Klinton.

Kao što je ta zgrada poznata kao simbol Njujorka, tako će postati i uzor za modernu uštedu energije, kazao je jedan od odgovornih koji rade na saniranju zgrade Džon Kempbel.

Povezana vest:  Beč: Zakon o turizmu – fer plej

-Hoćemo da dokažemo zakonodavcima i političarima da je i u ekonomskom interesu da se investira u inteligentno saniranje kojim se štedi energija. Naravno da je zaštita čovekove sredine važna – ali i ušteda novca – rekao je on.

Zeleni oblakoder Empajer stejt bilding trošiće 40 odsto manje energije nego sada, što predstavlja uštedu od najmanje četiri miliona dolara godišnje.