budi deo roze tima 013

„Budi deo roze tima!“ – sportom protiv raka dojke na Adi Ciganliji

Veliki broj sportskih entuzijasta i pobornika zdravog načina života okupio se na Adi Ciganliji 25. oktobra kako bi obeležio Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, u okviru akcije „Budi deo roze tima!“ koju su Avon, Fond B92 i Ambasada SAD organizovali uz podršku Ministarstva zdravlja.

Vrhunac događaja predstavljala je muška trka na štiklama, u okviru koje su najhrabriji muškarci obuli roze cipele na štiklu i trkali se u znak podrške svim ženama koje prolaze kroz dijagnozu raka dojke, ali i onima koje su se uspešno izlečile. Gotovo 150 žena lečenih od raka dojke iz svih krajeva zemlje prisustvovalo je akciji, potvrđujući svojim ličnim primerom da je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

Povezana vest:  Grand kafa Strong – idealna jača kafa i pokloni za vas!

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, koji svake godine pogodi blizu 4000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1600 žena godišnje izgubi bitku za život. Redovna fizička aktivnost, zdrav život i preventivni pregledi izuzetno su značajni u borbi protiv ove bolesti, koja je izlečiva u preko 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

Članovi sportskih udruženja su u to ime igrali odbojku i košarku, vežbali jogu i kapueru i podsetili žene da bez obzira na tempo života koji vode, uvek treba da izdvoje vreme za rekreaciju i brigu o zdravlju. Na to su ih podsetili i stručnjaci iz Ministarstva zdravlja, Instituta za onkologiju i radiologiju i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, koji su na Adi Ciganliji savetovali prisutne o prevenciji.
„Želimo da skrenemo pažnju na značaj sporta i zdravih navika, ali i da doprinesemo boljim uslovima za pravovremeno diganostikovanje ove bolesti. Mnogi od nas danas
nose majice koje je Ana Ljubinković dizajnirala za Avon, od čije prodaje su svi prihodi namenjeni kupovini PACS Sistema za arhiviranje i upoređivanje zdravstvenih podataka žena pregledanih uz pomoć mobilnog mamografa Centra za radiologiju Kliničkog centra Niš.“ – izjavila je Jasmina Gajić, specijalista za korporativne komunikacije u kompaniji Avon.

Povezana vest:  Jedan dan za promenu: Merkle obeležio Međunarodni dan Dunava

„Još uvek je smrtnost žena od raka dojke na nedopustivo visokom nivou. Ključ je u prevenciji i skriningu koji kod nas nije zaživeo u zadovoljavajućem obimu. Neophodno je osposobiti sve mamoragrafe i pokretne i statične i u potpunosti ih uposliti planskim pregledima žena. Svakako je neophodno raditi i dalje na zdravstvenom prosvećivanju, kao i jačanju kapaciteta naših zdravstvenih institucija kako bi mogli da obavljaju i skrining i redovne obaveze. Očekujemo da se postave veoma precizni ciljevi u smanjenju smrtnosti i veže odgovornost za te ciljeve, jer upravo je zdravlje, pored obrazovanja, najvažnije za budućnost Srbije.“ – izjavio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Povezana vest:  NOSIOCI BAKLJE NOSE OLIMPIJSKI PLAMEN ZA SRBIJU ZAHVALJUJUĆI SAMSUNGU

Svi građani koji žele da se uključe u akciju i daju svoj doprinos borbi protiv raka dojke to mogu učiniti kupovinom roze majici sa potpisom Ane Ljubinković putem web stranice www.avon.rs.