bozicni bazar bec

Božićni bazari u Beču već od sredine novembra

Ako volite Beč u vreme božićnih i novogodišnjih praznika planirajte putovanje već sredinom sledećeg meseca. Nakit za novogišnje jelke, sveće, igračke i ručno rađeni umetnčki predmeti kao i poslastice – u glavnom gradu Austrije već od sredine novembra božićni bazari krasiće najlepše trgove i praviti predbožićnu atmosferu.

Najveći i najpoznatiji je božićni bazar na trgu ispred gradske skupštine sa oko 150 štandova i radionicom za decu. Tradicionalni božićni bazar sa štandovima rukotvorina i božićnom muzikom priprema se na trgovima „Freyung“ i „Am Hof“. Bazar na trgu kod katedrale Sv. Stefana takođe će ispuniti štandovi ručno rađenih umetničkih predmeta.
Od prošle godine ispred palate Hofburg na trgu „Michaelerplatz“ otvoren je k.u.k.-bazar gde se mogu naći isključivo proizvodi austrijskih proizvođača. Božićno selo na „Trgu Marije Terezije“ između Muzeja istorije umentosti i Prirodnjačkog muzeja nudi rukotvorine i kulinarske specijalitete kao i kuvano vino.
Ove godine će u zabavnom parku „Prater“ pored Velikog točka takođe biti otvoren zimski bazar. Za sve posetioce dvorca „Belvedere“ božićni bazar će biti postavljen ispred baroknog zdanja princa Evgenija Savojskog. Ispred impresivnog zdanja Karlove crkve biće otvoren bazar specijalizovan za umetničke proizvode. „Pink Christmas in Vienna“ je bazar za LGBT populaciju koji će biti na pijaci „Naschmarkt“.
Pored navedenih tu su još i bazari „Am Spittelberg“ i u blizini Muzejskog kvarta bazar pod motom „Winter im MQ“ (Zima u Muzejskom kvartu). Jedan od najpoznatijih i najposećenijih božićnih bazara u gradu je onaj ispred dvorca Šenbrun sa oko 80 štandova na kojima će biti izložene rukotvorine, gastronomski specijaliteti, kuvano vino kao i dekorativni predmeti za Božić i Novu godinu.

Povezana vest:  Nova šansa za zaposlenje 500 Roma i Romkinja

PHOTO: Weihnachtsmarkt.co.at / Gerhard Fally