Soping

Božićni šoping puni bečke kase

U glavnom gradu Austrije prodavci u decembru očekuju neto zaradu od oko 340 miliona evra, a prema podacima Bečke Privredne komore prosečni Bečlija na božićne poklone potroši oko 350 evra.

Prema istraživanju Privredne komore u Beču, ove godine trgovci će morati da računaju na manjak od jedan odsto koji je rezultat slabog prometa ove godine, ali i visokih zarada prethodnih godina.

Povezana vest:  Beč: brodom do Bratislave na božićne vašare

Oko 90 odsto Bečlija kupuje božićne poklone svojim najbližima. Među njima su najrevnosnije bake i deke koji u proseku potroše oko 430 evra za poklone. Bečlije u četrdesetima izdvajaju za poklone oko 350 evra, što je za 80 evra manje nego prošle godine.

Na vrhu lista za kupovinu i dalje stoje knjige. Svaki drugi darodavac stavi bar jednu knjigu ispod jelke. Zatim sledi elektronika, i to uglavnom kompjuteri, uređaji za zabavu, električni aparati ili mobilni telefoni. Na listi se nalaze i igračke, odeća i obuća, nakit, sportska oprema, nameštaj, kozmetika i parfemi.

Povezana vest:  Milivoje Čalija novi direktor razvoja u marketinškoj agenciji Communis DDB

Ove godine je došao kraj trendu od prethodnih godina da se u božićne kupovine kreće već u oktobru. Broj onih koji obavljaju kupovinu u ovom periodu je opao i iznosi oko 17 odsto. Zabeležen je rekordan broj onih (34 odsto) koji planiraju da kupovinu obave neposredno pre Božića. Istovremeno sve popularniji postaju i vaučeri koji se iskorišćavaju tek u januaru.

Povezana vest:  Novo Lagunino izdanje “Matematika ljubavi“ Eme Darvin

Većina stanovnika austrijske prestonice kupuje u bečkim šoping-ulicama. Oko 80 odsto njih dobije inspiraciju za poklon u radnji ili gledajući raskošne izloge. Stoga je Bečlijama najvažnije lična preporuka, blizina radnje, ali i veliki izbor.

PHOTO: Verena Brkić