Zarko Paspalj sa decom ubacuje plasticnu flasu u kos za reciklazuŽarko Paspalj u akciji „5.jun-Moj dan“

 

Balkanski fond za lokalnu inicijativu (BCIF), Zelena lista Srbije, Mladi istraživači Srbije i Savez izviđača Srbije realizovali su danas veliku ekološku akciju „5.jun- Moj dan“  u Beogradu povodom Dana zaštite životne sredine. Učesnici su na Trgu Republike formirali veliki znak za reciklažu, kojim su simbolično poslati poruku  nadležnim građanima i drugim akterima u društvu da preuzmu aktivniju ulogu u rešavanju problema otpada u Srbiji.

Nakon otvaranja, učesnici akcije su prošetali Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana, gde je program nastavljen kod spomen ploče srpsko-francuskog prijateljstva. Učesnicima se pridružio Žarko Paspalj, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije kao gost na Telenorovom štandu. Proslavljeni košarkaš je ubacio prvu konzervu u koš za reciklažu i time označio početak aktivnosti na šest punktova: Selekcija otpada, Biodiverzitet, Prirodna staništa, Igra, Pesma, Punkt žonglera.

Povezana vest:  Stipendije za četvrtu generaciju Vip studenata

Nakon prvog, usledilo je još mnogo „košarkaških poena“, koje su postigla deca zajedno sa Žarkom i tako ukazala na značaj reciklaže. Tokom čitavog dana na svim lokacijama više od 700 dece iz cele Srbije  se na kreativan i interaktivan bavilo načinima zaštite životne sredine u Srbiji u različitim radionicama. Njima su pomogli i ArtEko roboti kontejneri koji imaju mogućnost da „govore“ i žongleri sa ekološkim tačkama.

Povezana vest:  Božićni vašari se otvaraju 12. novembra

Zarko Paspalj sa decom ispred kosa za reciklazu-Kao ekološki svesna kompanija i lider u ovoj oblasti, Telenor je želeo da na Dan zaštite životne sredine još jednom naglasi značaj ekologije. Ponosni smo što smo u prilici da vidimo koliko dece se uključilo u ovu akciju, što nam uliva sigurnost da će mlađe generacije pomoći i starijima da postanu svesniji opasnosti kojoj izlažemo čitavu planetu i da ćemo zajedničkim snagama učiniti našu budućnost čistijom i zelenijom – rekla je Ivana Vranjican, menadžer za ekološke projekte kompanije Telenor. Svi posetioci koji su doneli na Kalemegdan svoje stare mobilne telefone, mogli su da ih daju na reciklažu na Telenorovom štandu.

Povezana vest:  Konstantin Merkviladze novi generalni direktor kompanije PepsiCo na Zapadnom Balkanu

U akciji su učestvovali zaposleni iz više kompanija: Telenor, Coca Cola, Ernst and Young, Božić i sinovi itd. Akcija je organizovana u okviru kampanje Oplaneti se! Recikliraj, koju realizuje mreža ekoloških organizacija “Zelena Lista Srbije“ i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Telenor fondacijom i Institutom za održive zajednice (ISC) uz finansijsku podršku USAID-a.