Održavanjem umerene i redovne rekreativne fizičke aktivnosti smanjuje se rizik od 13 vrsta raka, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog instituta za rak.

Procenjuje se da 51 odsto odraslih u SAD i 31 odsto u svetu ne primenjuje minimalnu fizičku aktivnost prepručenu za održavanje dobrog zdravlja.

U istraživanju je učestvovalo 1,44 miliona ljudi starosti od 19 do 98 godina iz SAD i Evrope koji su praćeni proseno 11 godina tokom kojih se medju njima pojavilo 187.000 novih slučajeva raka, navedeno je na sajtu Nacionalnih instituta za zdravlje (National Institutes of Health – NIH).

Povezana vest:  Komunikacija za vreme COVID-19 pandemije

Istraživači su potvrdili da je rekreativno bavljenje fizičkom aktivnošću povezano sa smanjenjem rizika od raka debelog creva, dojke i endomitrijuma (materična sluznica).

Kako je navedeno, fizička aktivnost povezana je sa smanjenjem rizika od još 10 vrsta raka, a u najvećoj meri s smanjenjem rizika od raka jetre i bubrega, kao i mijelocitne leukemije.

Rekreativna fizička aktivnost definisana je kao vežba koja se obavlja prema sopstvenom nahodjenju, uglavnom zbog održavanja kondicije i zdravlja, a preporučuje se šetnja, trčanje, plivanje i druge aktivnosti umerenog do snažnog intenziteta.

Povezana vest:  Taylor Swift i Taylor Lautner u kontaktu SMS porukama

U istraživanju je navedeno da je srednji nivo aktivnosti oko 150 minuta nedeljno, što je i najniži preporučeni nivo za stanovništvo SAD.