Za ljubitelje sira stiže dobra vest – nova istraživanja konzumaciju sira dovode u vezu sa dužim i zdravijim životom.

Naučnici s danskog Univerziteta u Arhusu istraživali su činjenicu da Francuzi žive dugo i zdravo, iako imaju ishranu bogatu zasićenim mastima.

Ovaj fenomen, poznat kao francuski paradoks, obično se objašnjava činjenicom da Francuzi konzumiraju mnogo vina.

Povezana vest:  Bajagina majica - Prodato!

Međutim, analiza danskih stručnjaka objavljena u časopisu „Journal of Agricultural and Food Ćemistry“ ukazuje na jednostavnije objašnjenje – prehrana bogata fermentiranim mlečnim proizvodima poput sira doprinosi dugovečnosti i zdravlju.

Francuzi imaju manju stopu bolesti krvnih sudova i duži prosečni životni vek iako godišnje u proseku pojedu 23,9 kilograma sira po osobi.

Britanci, na primer, iako godišnje konzumiraju 11,6 kilograma sira imaju dvostruko više kardiovaskularnih bolesti i u proseku žive kraće godinu dana.

Povezana vest:  Oskarovka Penelope Kruz u H&M haljini napravljenoj od održivih materijala

Naučnica Hane Bertram analizirala je uzorke urina i stolice 15 muškaraca čija je prehrana bila bogata sirom i mlekom i otkrila da imaju veći stepen maslene kiseline u organizmu, za koju je poznato da snižava holesterol i ubrzava metabolizam.

„Podaci ukazuju na vezu između sira i francuskog paradoksa“, rekla je Bertram.

Iako je uzorak ispitanika bio mali, ova se studija nadovezuje na istraživanje britanskih naučnika objavljeno pre tri godine koji su ustanovili da sir pomaže u zaštiti srca i krvnih sudova.

Povezana vest:  Tiha borba za unikatne Classic patike još uvek traje

I oni su zaključili da se francuski paradoks ne može objasniti samo vinom.