Za ljubitelje sira stiže dobra vest – nova istraživanja konzumaciju sira dovode u vezu sa dužim i zdravijim životom.

Naučnici s danskog Univerziteta u Arhusu istraživali su činjenicu da Francuzi žive dugo i zdravo, iako imaju ishranu bogatu zasićenim mastima.

Ovaj fenomen, poznat kao francuski paradoks, obično se objašnjava činjenicom da Francuzi konzumiraju mnogo vina.

Povezana vest:  Beč: NVO „None of your business“ naspram tehnoloških giganata

Međutim, analiza danskih stručnjaka objavljena u časopisu „Journal of Agricultural and Food Ćemistry“ ukazuje na jednostavnije objašnjenje – prehrana bogata fermentiranim mlečnim proizvodima poput sira doprinosi dugovečnosti i zdravlju.

Francuzi imaju manju stopu bolesti krvnih sudova i duži prosečni životni vek iako godišnje u proseku pojedu 23,9 kilograma sira po osobi.

Britanci, na primer, iako godišnje konzumiraju 11,6 kilograma sira imaju dvostruko više kardiovaskularnih bolesti i u proseku žive kraće godinu dana.

Povezana vest:  Više od 150 porodica učestvovalo na „Pronađi meru“porodičnom danu na Adi Ciganliji

Naučnica Hane Bertram analizirala je uzorke urina i stolice 15 muškaraca čija je prehrana bila bogata sirom i mlekom i otkrila da imaju veći stepen maslene kiseline u organizmu, za koju je poznato da snižava holesterol i ubrzava metabolizam.

„Podaci ukazuju na vezu između sira i francuskog paradoksa“, rekla je Bertram.

Iako je uzorak ispitanika bio mali, ova se studija nadovezuje na istraživanje britanskih naučnika objavljeno pre tri godine koji su ustanovili da sir pomaže u zaštiti srca i krvnih sudova.

Povezana vest:  Novi Barni biskvit i na našem tržištu koji će voleti i mame i deca

I oni su zaključili da se francuski paradoks ne može objasniti samo vinom.