U Beču se od 17. do 20. septembra održava najveći evropski stručni Kongres neuropsihofarmakologije u organizaciji ECNP (European College of Neuropsychopharmacology), koji okuplja do 6.000 učesnika i na kome će učestvovati veliki broj stručnjaka sa Medicinskog univerziteta u Beču. Jedna od tema dnevnog reda biće i upotreba ketamina u lečenju depresije. „Anestetik koji se koristi u hirurgiji deluje 10 do 20 minuta nakon uzimanja, poboljšava raspoloženje i potiskuje suicidne misli“, rekao je Zigfrid Kasper, načelnik Univerzitetske klinike za psihijatriju i psihoterapiji u Beču.

Povezana vest:  Novogodišnji Coca-Cola karavan otpočinje humanu misiju sakupljanja knjiga za decu bez roditelja

Ketamin se već decenijama koristi u hirurgiji kao anestetik i ustanovljeno je da se pacijenti koji su dobili ketamin u vidu anestezije prvi dan posle operacije mnogo bolje osećaju od pacijenata koji su primili drugi anestetik. U prilagođenom obliku je počela uptreba ovog anestetika u lečenju depresije i sada se naziva čudotvornim oružjem protiv ove psihičke bolesti. Istraživanja su pokazala da ketamin pozitivno deluje na neuravnoteženost neurotransmitera glutamat i GABA.

Povezana vest:  24H U MILANU: Poznati influenseri posetili showroom italijanskog brenda Replay

Medicinski univetzitet u Beču je učestvovao u razvoju ove terapije i spada među vodeće centre koji se bave razvojem spreja za nos zasnovanog na ketaminu, a prednost spreja bi bila suzbijanje štetnih uticaja ketamina na jetru.

PHOTO: WienTourismus/Peter Rigaud