Promene koje nastaju u poslovnom svetu su osetne i posledica su tehnološkog, demografskog i ekološkog razvoja društva. Termini kao što su „industrija 4.0“ i „ekonomija deljenja“ su često predmet diskusije, kao i neophodno očuvanje prirodnih resursa. Članica gradske vlade Beča zadužena za privredu, Renate Brauner, istakla je u okviru konferencije „Budućnost poslovnog sveta“ da Beč želi da održi standard u poslovnom životu i obezbedi poslove budućnosti koji pre svega nastaju u oblastima informacionih i komunikacionih tehnologija.

Povezana vest:  50 nijansi zelene u Ada Mallu -održivost u fokusu oktobarskog Zelenog utorka

Studije koje su sprovedene u Beču i predstavljene na konferenciji pokazale su da će sledeći sektori doživeti porast: zdravstvo i socijalni rad, obrazovanje i pedagoški rad, ugostiteljstvo, kao i već pomenute informacione i komunikacione tehnologije, dok se za oblasti finansija i osiguranja predviđa negativan razvoj. Grad mora da reaguje na ovakve promene, ističe Brauner.

Navedene promene zahtevaju i rasprave o raspodeli prihoda i sredstava kao i finansiranju socijalne države. Na konferenciji je takođe predstavljena i studija o različitim oblicima zaposlenja u Evropi, tako da je do sada definisano devet različitih oblika zaposlenja koji su rasprostranjeni u Evropi, iako standardni oblik i dalje dominira.

Povezana vest:  Udala se kćerka šefa Formule 1 Petra Eklston

PHOTO: Wien Tourismus/ Christian Stemper