Vatrogasna služba Beča, Rečna policija, Geodetski zavod i Služba za kontrolu gradskih voda izvele su juče vežbu ispred elektrane Frojdenau u slučaju izlivanja ulja u Dunav. Vežba je izvedena sa novim barijerama za ograničavanje izlivanja ulja odnosno sprečavanje stvaranja naftnih mrlja, uz podršku helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova i patrolnog čamca policije.

Vežba je organizovana na levoj i desnoj obali Dunava nekoliko stotina metara ispred elektrane Frojdenau. Ova elektrana je najbolje mesto za ograničavanje izlivanja, zato što ovde počinje slobodan tok Dunava sve do Slovačke. Barijere su postavljene na obe obale u dužini od 600 metara. Cilj vežbe je bilo prikupljanje podataka o brzini protoka vode, dejstvu nastupajućih sila na barijere, uglu postavljanja barijere i sličnom. Trenutno se obavlja procena podataka, a planirano je da se vežba ove razmere ubuduće organizuje jednom godišnje na Dunavu.

Povezana vest:  Jat po zimskom redu letenja leti na 32 odredišta

Sve veći broj putničkih brodova na Dunavu znači da je i sipanje goriva na vodi učestalije, pa redovne vežbe i optimalna tehnička oprema postaju sve važniji za zaštitu životne sredine. Blizina nacionalnog parka Dunav-Auen zahteva posebno uigrano delovanje u kriznim situacijama, s obzirom na to da Dunav predstavlja životnu snagu parka.

PHOTO: MA 68 Lichtbildstelle

Povezana vest:  Prvi strip sa Supermenom prodat za milion dolara