lady_dianaPorodica ledi Dajane prodaje deo imovine

 

Umetnička dela, antikviteti pa čak i kočije u vlasništvu aristokratske porodice Spenser (Spencer) iz koje je bila pokojna britanska princeza Dajana (Diana), biće od danas u ponudi za prodaju u Londonu.

Prodaju se predmeti sa porodičnog imanja Altorp Haus (Althorp House) u Northemtonširu, gde je ledi Dajana odrasla, i iz londonske rezidencije porodice Spenser.

Povezana vest:  Marina Mićanović u humanitarnom projektu za obnovu srpske crkve u Njujorku

Bivša supruga princa Čarlsa (Charles) koja je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997, sahranjena je na imanju Altorp na kojem danas živi njen brat, grof Čarls Spenser.

Ništa od stvari ponuđenih na prodaju nije kupila ledi Dajana, a mnoge su vekovima u vlasništvu porodice. Među njima je slika „Komandant naoružan za bitku“ Petera Paula Rubensa koje je kod Spensera od 1802.

Povezana vest:  Banca Intesa je najbolja banka u Srbiji

Na slici nastaloj 1613-1614. naslikan je bradati muškaraca za koga se veruje da je Karlo Peti, vladar Svetog rimskog carstva.

Očekuje se da bi to Rubensovo delo koje će danas biti ponuđeno na prodaju u aukcijskoj kući Kristi (Christie’s) moglo da dostigne cenu između osam i 12 miliona funti (12 do 18 miliona dolara).

Povezana vest:  Džon Gudman o gubitku kilograma

Drugog dana licitacije biće ponuđene „stvari sa tavana Altorpa“ među kojima bogataka kolekcija kočija iz 19. veka, sedla, burmutice i tabakere kao i vojne uniforme.

Trećeg dana na prodaju stižu stvari iz londonske rezidencije porodice Spenser među kojima su umetnička dela i porcelan.