Tema 14. internacionalnog takmičenja u dizajnu Artzept 2017 – KUHINJSKI PRIBOR je predstavljala kreativni izazov za više od 100 učesnika iz 23 zemlje na tri kontinenta.

Dostavljeni radovi još jednom su potvrdili vrednost plemenitih napora gospođe Madlene Zepter, osnivača Artzept internacionalne nagrade za dizajn, da inspiriše najtalentovanije mlade dizajnere širom sveta da izraze svoju kreativnost, kao i da steknu publicitet i zasluženo priznanje.

Kuhinja je postala srce svakog doma – mesto gde uživamo u svakodnevnim obrocima, ali i prostor u kome ćemo pripremiti ekstravagantnu gozbu, ako to situacija zahteva. Stoga je potrebno da bude opremljena kompletnim kuhinjskim priborom, na zadovoljstvo kuvara koji će kuvati i servirati hranu. Neki umetnici došli su do rešenja razvijajući funkcionalne i tehničke inovacije i istovremeno poboljšavajući postojeće modele, ili otkrivajući nove, ponekad neočekivane i pametne primene. Drugi su interpretirali ovu temu skoro lirski i poetski, istražujući, pre svega, estetske vizuelne senzacije – asocijativne, perceptivne i emocionalne. Najbolji od njih su uspeli da iskombinuju oba pristupa.

Povezana vest:  33. međunarodni sajma turizma počinje 24. marta

Žiri sastavljen od najpoznatijih imena iz sveta umetnosti – Carla Tolomeo, predsednik žirija i svetski priznata umetnica, Gordana Biba Marković, istoričar umetnosti i kritičar, Kosta Krsmanović, industrijski dizajner, Carlo Magnoli, umetnički direktor i Pino Spagnolo, arhitekta i grafički dizajner – okupili su se u Milanu kako bi ocenili radove talentovanih mladih učesnika i jednoglasno izabrali pobednike Artzept nagrade za dizajn 2017.

Cornelius Commans iz Nemačke i Zahari Ganchev iz Bugarske ravnopravno dele prvu nagradu od 10.000 €, Maria Piskała iz Poljske je dobila drugu nagradu, a Teodora Jevtić iz Srbije dobila je treću nagradu.

DOBITNICI:

1. nagrada – 10.000 € koju dele Cornelius Comanns iz Nemačke i Zahari Ganchev iz Bugarske

2. nagrada – 4.000 € u Zepter proizvodima – Maria Piskała iz Poljske

3. nagrada – 3.000 € u Zepter proizvodima – Teodora Jevtić iz Srbije

SPECIJALNA PRIZNANJA dodeljena su: • Charlie Colquhoun, Velika Britanija • Krit Jiratkaruen, Italija • Kim Hyunjeong, Nemačka • Tatyana Klabukova, Rusija • Lubos Patak, Slovačka • Savanah Xanthides, Južna Afrika

Povezana vest:  Hemofarm obeležio 59 godina uspešnog poslovanja

TEMA: KUHINJSKI PRIBOR

Nikada do sada tema našeg takmičenja nije bila tako široka i maštovita. Učesnici su imali zadatak da dizajniraju kuhinjski pribor koji će svakome omogućiti da priprema i servira hranu sa uživanjem. Imali smo poverenja u kreativne instinkte i viziju umetnika i nismo postavljali nikakve granice. Jedina granica bila je beskrajna sinergija lepote i funkcionalnosti. Svi radovi su bili potpuno novi i originalni, dopadljivi i u funkcionalnom i u estetskom smislu. Kroz svoje koncepte i vizije, umetnici su predstavili istinski nove ideje inspirisane različitim iskustvima, navikama i svakodnevnim životom. Rešenja nekih dizajnera bila su fokusirana na funkciju, sa ciljem da se poboljša aktuelna primena ili pronađu novi, neočekivani a ponekad i smešni načini upotrebe, dok su drugi imali lirski i poetski pristup, pre svega istražujući estetski i vizuelni utisak na korisnika.

Artzept nagrada za dizajn, koja već više od 14 godina podstiče mlade talente:

• posvećena je postavljanju standarda u dizajnu širom sveta

• aktivna je na internacionalnoj kreativnoj sceni više od deset godina; • otkrila je više od hiljadu talentovanih novih dizajnera

Povezana vest:  Pesme uz koje muškarci najviše plaču

• lansirala je više od hiljadu uspešnih umetnika

• dobija na hiljade radova iz celog sveta

• organizuje putujuće internacionalne izložbe u Moskvi, Milanu, Parizu, Alma Ati, Budimpešti, Viljnusu, Kijevu, Bratislavi, Bukureštu, Monte Karlu, Bakuu, Amanu. Beču, Talinu, Sofiji, Atini i Nici

• internacionalni žiri sastoji se od renomiranih svetskih dizajnera, arhitekata, umetničkih kritičara i umetnika

• dodeljuje finansijske nagrade i priznanja bez naknade za učešće

• već 11 godina gradi istoriju dizajna i podstiče kreativnost sa interesantnim temama iz oblasti industrijskog dizajna: Šolja (2004), Set za sirće i ulje (2005), Set činija (2006), Posuda s poklopcem (2007), Posuda za keks (2008), Čaj za dvoje (2009), Činija za voće (2010), Kutija za sve i svašta (2011), Posuda za sva vremena (2012), Escajg za ribu i plodove mora i tanjir za serviranje (2013), Kozmetičke bočice i kutije (2014), Osvetlimo svet (2015) i Umetnost ramova (2016).