Wyclef_JeanaOdbijena kandidatura Vajklefa Žana za predsednika Haitija

 

Hip-hop pevač haićanskog porekla Vajklef Žan (Wyclef Jean) neće moći da učestvuje na predsedničkim izborima na Haitiju pošto je izborna komisija danas odbacila njegovu kandidaturu za predsednika.

Portparol komisije Rišar Dimel (Richard Dumel) preneo je novinarima u Port-o-Prensu odluku tog tela ali nije naveo razloge zbog kojih je odbijena Žanova kandidatura.

Izbori za predsednika Haitija zakazani su za 28. novembar i na njima će biti izabran naslednik Renea Prevala.

Povezana vest:  ŠIROM ZATVORENIH OČIJU 2013 – ODBROJAVANJE

Vajklef Žan je u saopštenju naveo da prihvata odluku komisije I pozvao svoje pristalice da ostanu mirni. On tvrdi da je njegova kandidatura odbijena zato što ne živi na Haitiju, gde je rođen, već u SAD.

-Iako se ne slažem s komisijom, s poštovanjem prihvatam njenu konačnu odluku i apelujem na moje pristalice da učine to isto – napisao je pevač.

Povezana vest:  Istaknite se ovog leta uz novu Nike Swim kolekciju

Komisija je prihvatila 15 kandidatura a 19 je odbijeno. Među prihvaćenim kandidaturama je i ona koju je podneo popularni haićanski pevač Mišel Marteli (Mihel Martelly).

Žan je objasnio da je želeo da učestvuje u predsedničkim izborima, uveren da Haiti, uz dobre lidere, može da postane uspešna zemlja. Svojim pristalicama je preneo da će i dalje raditi za njih.

Povezana vest:  Lidl Srbija podržava žensko preduzetništvo

-Uprkos odluci komisije, dom je tamo gde je vaše srce a moje srce je uvek bilo i uvek će biti na Haitiju – dodao je Žan koji se proslavio u sastavu hip-hop grupe „Fjudžiz“ (Fugees).

Haiti, siromašna zemlja u Karipskom moru, 12. januara je teško stradala u razornom zemljotresu u kojem je, prema procenama, poginulo 300.000 ljudi.