Wizz Air, jedna od avio-kompanija sa najbržom stopom rasta u Evropi i vodeća niskotarifna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, ima jednu od najmlađih flota na svetu, pokazuju najnoviji podaci švajcarske agencije za prikupljanje podataka o avio-kompanijama CH-AVIATION*.

Među avio-prevoznicima sa najmanje 100 aviona, Wizz Airova flota je među onima sa najmanjom prosečnom starošću aviona koja iznosi 5,43 godine. Samo jedna avio-kompanija u Evropi i još dve na svetu imaju malo mlađu flotu. Međutim, Wizz Air je najbolje rangiran među niskotarfinim avio-prevoznicima. Wizz Air Mađarska sada ima flotu od 118 najmodernijih aviona tipa Airbus A320.

Avio-kompanija Prosečna starost aviona Matična baza
Aeroflot 4,70 Rusija
Hainan Airlines 5,06 Kina
Saudia 5,13 Saudijska Arabija
Wizz Air 5,43 Mađarska
Sichuan Airlines 5,65 Kina
Povezana vest:  Istražuj i osvoji Sakura stipendiju

Flota britanskog ogranka ove avio-kompanije, Wizz Air UK, koja trenutno broji 11 aviona, druga je najmlađa na svetu, sa prosečnom starošću aviona od samo 0,95 godina.

Avio-kompanija Prosečna starost aviona Matična baza
Norwegian Air Sweden 0,74 Švedska
Wizz Air UK 0,95 UK
Norwegian UK 1,04 UK
SAS Scandinavian Airlines Ireland 1,30 Irska
Flyadeal 1,34 Saudijska Arabija

Wizz Airova mlada i moderna flota je imala ključnu ulogu u svrstavanju ove kompanije među deset najbezbednijih niskotarifnih avio-prevoznika za 2019. godinu na listi jedine rejting agencije na svetu koja se bavi sveobuhvatnom analizom bezbednosti i proizvoda aviokompanija AirlineRatings.com.

Sa sve više i više novih aviona koji se neprekidno pridružuju rastućoj floti Wizz Aira, ova avio-kompanija beleži i sve bolje rezultate u oblasti ekologije. Wizz Airu je ranije ove godine isporučen prvi avion tipa Airbus A321neo u bazi u Budimpešti, a još pet takvih letelica su se pridružile floti od marta. Ova avio-kompanija ima naručena još 274 najsavremenija uskotrupna aviona na svetu, uključujući 20 tipa Airbus A321XLR.

Povezana vest:  Najlepše okićena jelka 2011 je jelka banke Societe Generale

Motori nove generacije aviona tipa Airbus A321neo i ekonomičan dizajn kabine donose uštedu u gorivu od 20 odsto. Model A321neo takođe nudi velike ekološke prednosti, kao što su smanjenje buke od blizu 50 odsto u poređenju sa prethodnom generacijom aviona i 50 odsto manju emisiju azot-monoksida. Sa zabeleženih 56,5 g CO2 po putniku na svaki pređeni kilometar, Wizz Air je bio avio-prevoznik sa najmanjim ekološkim otiskom po putniku u maju 2019.

Povezana vest:  Dečiji maskenbal povodom Noći veštica u Delta Cityju

 

S obzirom da nam je bezbednost putnika oduvek najvažniji prioritet, raspolažemo mladom i modernom flotom koja se poslednjih godina stalno uvećava. Ponosni smo na činjenicu da je Wizz Airova flota jedna od najmlađih ne samo u Evropi, već i na svetu, što nam omogućava da, zajedno sa svojom dobro obučenom posadom svetske klase, pružamo kvalitetne i bezbedne usluge svojim putnicima, kao i da smanjujemo ekološki otisak po putniku zahvaljujući stalnom uvođenju novih, izuzetno efikasnih aviona tipa Airbus A321neo, izjavio je Diederik Pen, izvršni potpredsednik i direktor operacija Wizz Aira.

* CH-AVIATION prati komercijalne avio-prevoznike sa pet ili više aviona sa preko 30 sedišta.