Fleksibilno radno vreme, mogućnost izbora smena i broja radnih sati samo su neke od mogućnosti koje bi zaposlenim majkama olakšale usklađivanje roditeljstva i poslovnih obaveza, zaključak je tribine „Uz podršku, mame mogu sve!ˮ koju je organizovao švedski Transcom u saradnji sa Centrom za mame.

Violetta Petrović-Pilipović, predstavnica Transcom-a i jedna od govornica, istakla je da je tribina organizovana sa ciljem da ukaže na značaj podrške majkama u prvim godinama roditeljstva i na mogućnosti koje poslodavci mogu da daju zaposlenim majkama.

„Iako postoje prilike kad poslodavci, iz određenih razloga, ne mogu da pruže mogućnosti izbora radnog vremena, postoje situacije u kojima je to moguće i to bi poslodavci trebalo da prepoznaju. Majkama često odgovara da rade pola radnog vremena ili samo pre podnevne smene, a da posle toga izvedu dete iz vrtića, da sa njim ručaju, idu u šetnju i igraju se. Svakako, važno je pružiti im priliku da odaberu onu opciju koja će pozitivno uticati i na njihov privatni život i na posao koji obavljajuˮ, objašnjava Petrović-Pilipović.

Povezana vest:  Prvi put u Srbiji održano takmičenje u cupping-u. Takmičari iz 7 zemalja “ukrstili kašike”.

Da mogućnost izbora radnog vremena pozitivno utiče na zaposlene majke svedoče i rezultati američkog stručnog časopisa „Sociologijaˮ. Prema analizama njihovih naučnika, sa smanjenjem broja radnih sati stres kod žena sa decom opada i do 37 odsto.

„Istraživanje Univerziteta u Mančesteru pokazalo je da su zaposlene majke pod 18 odsto većim stresom od drugih ljudi. U slučaju da imaju dvoje dece taj procenat ide do 40, a kod samohranih majki još više. Po povratku na posao posle porođaja žene se uglavnom sreću sa istom situacijom, a to je da njihovu ambiciju da budu uspešne na poslu prati i konstantno razmišljanje da li neko brine o njihovoj deci dok su one na radnom mestu. Samim tim one postaju višestruko opterećene. Zbog toga je zaposlenim majkama važno pokazati da imaju mogućnosti izbora. Tribina „Uz podršku, mame mogu sve!ˮ značajna je, ne samo što je ukazala zaposlenim mamama da različite opcije postoje, već i zato što smo imale priliku da razmenimo iskustva, pokažemo jedna drugoj da se suočavamo sa sličnim stvarima i da shvatimo da u tome nismo sameˮ, istakla je Jovana Ružičić, osnivač i direktor Centra za mame.

Povezana vest:  Otvaranje kupališne sezone na Adi sledeće nedelje

Kao primere dobrih praksi za usklađivanje roditeljstva i posla, govornice su navele države Evropske unije u kojima su radno-porodični angažmani i „životni balansˮ među prioritetima u javnim politikama.

„Sigurno je da ne postoji idealno okruženje u kom zaposlene majke dobijaju sve, ali ukoliko smo imali dobro iskustvo sa podsticajima za njih u Švedskoj i Estoniji, to nam je samo razlog više da ga primenimo i u Srbiji. Svojim primerom želimo da pokažemo da poslodavac može da podrži zaposlene majke, da im omogući da provedu kvalitetno vreme sa decom i porodicom, a da to pritom ne utiče na njihova primanjaˮ, zaključila je Violetta Petrović-Pilipović.

Povezana vest:  PROJEKAT „RUKOTVORINE“ ZAVRŠEN DODELOM SERTIFIKATA