Iako je važno jesti zdravu hranu, postoje trenuci kada „loša” ishrana može biti dobra, jer ne treba zaista da konzumiramo zdravu hranu za svaki obrok, svakog dana. Zar nije u redu da uzmemo neku „lošu” poslasticu povremeno? Akademija ishrane i dijetetike u Americi podržava ideju da ishrana, iako je dobra, može biti i malo promenjena, ako „lošu” hranu jedemo umereno. Dakle, prihvatljivo je da nam je ishrana drugačija od uobičajene, sve dok je količina te hrane mala i nije česta pojava.

NE FOKUSIRAJTE SE NA SVAKU HRANU KAO POTPUNO DOBRU ILI LOŠU

Označavanje hrane i generalno ishrane kao dobre ili loše u svim trenucima, nije toliko od pomoći. Poneke namirnice imaju mnoštvo zdravstvenih benefita, dok ih druge nemaju i mogu biti loše kada u njima preterujemo. To samo znači da treba izbegavati prevelike količine hrane koju smo odredili kao „lošu” po nas. Akademija kaže da postoji mesto za sve vrste hrane u dnevnoj ishrani, ali samo dok su generalni obrasci ishrane – zdravi. Po njima, kategorizacija određene hrane ili grupa hrane kao dobre ili loše je previše pojednostavljena i može dovesti do nezdravih navika i poremećaja u ishrani.

Povezana vest:  10 grešaka kod doručka koje vam remete ceo dan

Ponekad ishrana treba da bude zabavna, kao kada slavite rođendan ili neki drugi veliki događaj. U trenucima kada osećamo da možemo jesti samo zdravu hranu sve vreme, može doći do izbegavanja zabavnih događaja i da se osećate kao da vam je ceo život fokusiran na to kako se hranite. U stvari, postoji izraz za taj tip ishrane – ortoreksija.

Povezana vest:  Britanska princeza Kejt jedva čeka da postane mama!

Ortoreksija je opsesija zdravom ili takozvanom dobrom ishranom. Uznemireni ste ako prekrišite svoja pravila, a to negativno utiče na vaše dnevno funkcionisanje kod kuće, na poslu ili u društvenim situacijama.

MOŽETE LI DA JEDETE KOJU GOD HRANU DA POŽELITE?

Ne zaista. Važno je da održite dobar obrazac ishrane i fokusirate se na to da jedete sveže voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove, semenke, žitarice od celog zrna, ribu, morsku hranu, mlečne proizvode sa niskim procentom mlečne masti (ili neki drugi izvor kalcijuma), mršava mesa i živinu. Sve dok je ishrana pravilno balansirana, u redu je da uživate u parčetu torte, kolačiću, porciji čipsa ili svom omiljenom slatkišu – jednom dnevno. Važno je da obratite pažnju na veličinu porcija kada konzumirate ovu hranu.

Povezana vest:  Sutra svi uz sportiste i umetnike za najveći bazar humanosti!

UKOLIKO JEDETE PREVIŠE…

Može da se dogodi s vremena na vreme. Da biste se hranili uglavnom zdravo i dobro, potrebno je malo vežbe, posebno ako vam je ishrana potpuno izobličena. Budite dobri prema sebi kada se mučite na početku.

Ako se odate iskušenju da lako pojedete banana split danas, nemojte žaliti nad svojim neuspehom u ishrani; samo preskočite poslastice nekoliko dana. Sledećeg puta kada budete imali desert, izaberite nešto zdravije ili uzmite manju porciju.

Izvor

Designed by Racool_studio / Freepik