U novoj Kristijan Dopler laboratoriji „Skinmagine“ u Beču udružili su se dermatolozi Medicinskog univerziteta sa stručnjacima Biotehnološkog i Tehničkog univerziteta (TU) i kompanijom Šanel kako bi istražili uzajamno delovanje metabolizma, komunukacije između ćelija i ćelijske kontrole kvaliteta u procesu starenje kože.

Starenje kože se ne dešava u izolaciji, već u kontaktu sa okolinom i procesima u celom telu koji se konstantno menjaju. Zagađenje životne sredine i sunčeva svetlost su uticaji koji ubrzavaju proces starenja. Normalno starenje kože i starenje kože pod uticajem životnog stila u gradu odnose se na metabolizam masti, proteina i šećera u organizmu, sposobnost regeneracije i komunikacije u tkivu. „Starenje se najviše primećuje na koži. Ova laboratorija će nam pružiti dodatna saznanja o mehanizmima ćelijskog starenja i biće osnova za nove, inovativne proizvode za negu kože“, naglasila je Margarete Šrambek austrijska ministarka privrede.

Povezana vest:  Crossfit i Reebok – za one koji od sporta žele više

Jedan od ciljeva istraživača jeste razvoj novih metoda pomoću kojih će promene na koži kod zdravih osoba moći jednostavno, brzo i bezbolno da se prate. Takve metode će u budućnosti pojednostaviti testiranje novih proizvoda za negu kože. „Masena spektrometrija omogućava preciznu lokalizaciju hiljade bioloških molekula u tkivu, ali i proizvoda za negu u koži. Tako možemo dobiti sliku stanja u kojem se nalazi koža“, izjavila je Martina Marčeti Dešman sa TU u Beču. Preklapanje različitih hemijskih, mikrobioloških i imunohistohemijskih procesa omogućava ovo istraživanje. Koža je suviše kompleksan i dinamičan organ da bi promene na njoj mogle da se okarakterišu primenom pojedinačnih metoda. Takođe će se testirati i potencijal za dobijanje informacija o stanju kože uzimajem uzorka sa površine kože i ubacivanjem u aparat.

Povezana vest:  Predstavljen nacionalni Vodič za zdrave životne navike

Kristijan Dopler laboratorije su tehničko-naučne institucije koje se osnivaju u okviru austrijskih univerziteta i istraživačkih centara, a predstavljaju saradnju između nauke i privrede. One se bave baznim istraživanjima čiji se rezultati primenjuju u razvoju novih proizvoda i procesa u kompanijama koje su partneri laboratorija. Kompanije partneri i država zajedno finansiraju njihov rad, a ime su dobile po austrijskom matematičaru i fizičaru Kristijanu Dopleru.

Povezana vest:  Emocionalno zdravlje u vreme pandemije - Nova tribina Hemofarm fondacije "Na kafi sa psihologom"

PHOTO: Michael Longmire, Drew Hays i Amanda Dalbjörn