Srpsko novinarstvo je, uprkos nezavidnom položaju novinara, i dalje profesija kojom mnogi mladi žele da se bave. Mediji imaju ogroman uticaj na formiranje javnog mnenja, samim tim bi trebalo da imaju i ako ne veću, ono bar, srazmernu odgovornost. Tako je u teoriji, a kako je u praksi, teme su o kojima su govorili učesnici okruglog stola: “Profesionalni i etički standardi u srpskom novinarstvu” u Media centru Radio-televizije Novi Sad.

Milada Popović, glavni i odgovorni urednik medija RTV Prvi program radija i pomoćnik direktora Programa RTV, Gordana Novaković, generalni sekretar Saveta za štampu, Eržika Pap Reljin, predsednica Društva novinara Vojvodine (UNS), dugogodišnji urednik i novinar i autorka emisije “Dokument”, Duško Vukajlović, glavni urednik “Objektiva” i Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u “Politici” smatraju da se gruba kršenja profesionalnih i etničkih standarda najčešće događaju kad se juri za što većim brojem prodatih primeraka novina. Saglasni su i da je srpsko novinarstvo u velikoj meri podleglo tabloidizaciji, kao i da je uprkos dobrom Zakonu o javnom informisanju i medijima i Kodeksu novinara Srbije, lična odgovornost novinara, odnosno, glavnih urednika od presudnog značaja kad je reč o etičkom izveštavanju.

Povezana vest:  Zdrave navike za zdravu kožu

Prema rečima Milade Popović javni servis mora da bude u službi građana i da bi to trebalo da bude zadatak svih urednika. Eržika Pap Reljin je istakla da je najstrašnije kad se uništavaju cele porodice o čijim nesrećama se piše danima, pri čemu se često otkriva i identitet maloletnika. Gordana Novaković je skrenula pažnju da na pad profesionalnih i etičkih standarda u velikoj meri utiču internet, portali i društvene mreže, “jer se tekstovi samo preuzimaju, a novinari ih objavljuju bez provere”.

Povezana vest:  Intimissi kolekcija jesen/zima 2011-2012 CHIC SHAPING

Duško Vukajlović je naveo podatak po kome portali češće dezinformišu nego što informišu.

– Novine izveštavaju o stvarnosti i one su najbolje ogledalo javnosti. Mediji su proizvod isto kao bilo koji drugi. Što više novca se uloži u njihov rad, to će biti kvalitetniji – zaključio je on.

Bojan Bilbija je kao primer lošeg informisanja naveo senzacionalističke vesti i istakao da “Politika”, sa 117 godina dugom tradicijom nikad nije “posegnula” za takvim vidom dizanja tiraža.

– Kod nas svaki novinar tačno zna gde je granica koja se nikad ne prelazi – naveo je Bilbija.

Moderator okruglog stola, Olivera Jovićević, urednik “Upitnika”, iz Radio-televizije Srbije, istakla je primer medijskog giganta Bi-Bi-Si-ja koji ovih dana “plaća greške” iz prošlosti.

– Reč je o intervjuu iz 1995. u kom je princeza Dajana iznela privatne podatke a koji su, kako se sad smatra, urušili kraljevsku porodicu. Sporan je način na koji je novinar uopšte došao do tog intervjua. Naravno, iza BBC-ija stoji stogodišnja demokratija, ali to nas ne sprečava da sledimo njihov primer. Odgovornost je na svakom pojedincu, pre svega urednicima. Unutar naše profesije mnoge probleme moramo da rešavamo sami, ali je potrebno i unapređenje zakonske regulative, kako bi sve funkcionisalo – zaključila je Jovićević.

Povezana vest:  Diesel Black Gold i Samsung predstavljaju jedinstvenu kolekciju za Samsung Gear S

Događaju su prisustvovali i studenti novosadskog Pravnog fakulteta i Visoke poslovne škole strukovnih studija, kao i učenici gimnazije “Svetozar Marković” koji prave list “Gimnazijalac”, predvođeni direktorkom Tatjanom Vukadinović.

Okrugli sto organizovalo je Udruženje Red press uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama.

PHOTO: Udruženje Red Press