Bečki fond za nauku, istraživanja i tehnologiju WWTF je izabrao sedam istraživačkih projekata u oblasti precizne medicine koji su osvojili fond od 6,07 miliona evra u okviru konkursa „WWTF – Life Sciences Call 2020“. Međunarodna komisija na čelu sa Martinom Mukentaler sa Univerzitetske klinike u Hajdelbergu predložila je sedam od 24 prijavljena projekta za nagradni fond.

Tri projekta se bave unapređenjem lečenja novorođenčadi i dece kada su u pitanju Juingov ili Evingov sarkom, uticaj mikrobioma nosa na razvoj infekcija disajnih puteva i intraventrikularno moždano krvarenje. Dva projekta se bave karcinomom kod odraslih pacijenata, tumorom mozga i rakom dojke, dok još dva nagrađena projekta vrše istraživanja u oblasti hemodijalize i transplantacije bubrega.

Povezana vest:  Više od 3000 osnovaca u školama širom Srbije se priključilo izazovu Nacionalno razmrdavanje

U preciznoj medicini se u prevenciji i lečenju bolesti uzimaju u obzir individualne genetske karakteristike, okruženje i životni stil svakog pacijenta. Ovako ciljani pristup dovodi do razvoja strategija u prevenciji i lečenju bolesti kod specifične, pogodne grupe pacijenata. Zato je neophodna saradnja osnovnih istraživanja, genetike, kliničkog lečenja i informatike. Precizna medicina može da ponudi lečenja koja su ne samo efikasna, nego često mogu da smanje nuspojave koje se javljaju kod tradicionalnog lečenja.

Povezana vest:  "MISIJA BEOGRAD" od sutra u Domu omladine!

„Beč se bori protiv pandemije, a istovremeno čini sve što je u njegovoj moći da obezbedi kvalitetne terapije za sve bolesti. Zato su neophodna istraživanja“, izjavio je Mihael Ludvig gradonačelnik Beča. Bečki fond za nauku, istraživanja i tehnologiju WWTF podržava od 2003. godine projekte u oblasti medicinskih istraživanja.

PHOTO:  Science in HD