Mikrogalerija je poseban izložbeni deo Naučnog kluba Beograd, u Ulici kralja Petra 46, koji direktno komunicira sa prolaznicima i poziva publiku da otkrije pojmove, oblasti ili fenomene iz sfere nauke. Ona je prozor u aktivnosti i sadržaje Centra za promociju nauke, gde je u pet kvadratnih metara prikazana naučna oblast, program ili projektna tema koja je u aktuelnoj sezoni u fokusu. Ovo nije samo izlog, već prostor interaktivnih naučnopopularnih postavki, koje svi mogu videti, a često i isprobati, pokrenuti ili poslušati.

Postavke u Mikrogaleriji su multimedijalne, i publika je u prilici da interaguje sa izlogom i elementima postavke. Namera je da se na taj način pobudi mašta, pokrenu razmišljanja, radoznalost i da se publika zainteresuje za nauku. Do sada su postavke imale senzore kojima se pokreću svetlo, animaciju, video, mehaničko pomeranje elemenata, uključivale su upotrebu telefona (skeniranje QR kodova ili upotreba kamere), kao i interakciju sa osobom unutar prostora.

Povezana vest:  Mulen ruž zahteva promenu imena frizerskog salona u Kanadi

Cilj Otvorenog poziva, koji se zatvara 15. jula, jeste da se angažuje šira stručna javnost u kreiranju naučnopopularnih sadržaja i podstakne kreiranje van postojećih okvira struka kao što su dizajn, arhitektura, mašinsko inženjerstvo, elektronika. U krajnjoj liniji, cilj je da približimo ove struke u kreativnom i kompleksnom poduhvatu koji zahteva ukrštanje više disciplina za realizaciju ideje.

TEMA OTVORENOG POZIVA: ANTROPOCEN

Svet u kojem živimo oblikuju ljudi, koji imaju dominantnu ulogu u ekološkim sistemima. Ljudski uticaj je toliko velik, da se već prepoznaje u svim slojevima planete (bušotine, deponije, radioaktivne čestice, ozonske rupe…).

Povezana vest:  Novica Veličković promoviše sport i zdrav život na Mivela Wellfitu – sajmu fitnesa , velnesa i zdravog života

Pojam antropocen okupira ne samo geologe, već i druge naučnike iz tehnoloških, primenjenih, ali i društvenih, humanističkih nauka. Bez sveobuhvatnog pristupa zapravo i ne možemo razumeti pojam antropocena, koji ne obeležava samo eru koju možemo videti ili zabeležiti u geološkim slojevima, već je opažamo i svim čulima, ali i kroz emotivni doživljaj.

Iako je debata o novom geološkom dobu pod nazivom antropocen još u toku i čeka na formalno prihvatanje, sama kovanica ne ostavlja nas ravnodušnim i bez kritičkog stava, i već je zauzela značajno mesto u naučnim, umetničkim i društvenim diskursima.

Povezana vest:  Megan Fox zaštitno lice novog parfema Avon Instinct

Navešćemo neka pitanja, a zainteresovane pozivamo da postave nova i njima relevantna i ponude moguće odgovore na njih, kao i perspektive koje iz njih proističu.

 

KO MOŽE DA UČESTVUJE?

Ovaj poziv je otvoren ka najširem broju mislilaca, istraživača i stvaralaca iz raznih disciplina (društvene, humanističke, prirodne i tehničke nauke). Zbog kompleksnosti koja je zahtevana u dosadašnjim postavkama u Mikrogaleriji, kao i zbog neophodnosti za naučnom utemeljenošću, umetničkim pristupom i iskustvom u realizaciji ideja, preporuka je da se na ovaj poziv prijave autorski timovi koji okupljaju pojedinci i/ili grupe kojima su bliski nauka, umetnost, edukacija i proizvodnja interaktivnih sadržaja i dizajn.

O svim detaljima Otvorenog poziva možete se informisati na ovom linku.